La două luni de la declanşare, criza politică din România pare departe de sfârşit. ​​Nicolae Ciucă şi-a depus luni seară mandatul de premier desemnat, în condiţiile în care Cabinetul său nu are susţinere în Parlament, unde marţi era programată audierea miniştrilor propuşi, iar miercuri votul de învestitură.

Publicat iniţial pe surse de presa centrală, anunţul oficial a fost făcut după o şedinţă cu liderii PNL, de preşedintele formaţiunii, Florin Cîţu, împreună cu Nicolae Ciucă.

Cei doi au anunţat că Biroul Executiv a decis ca premierul desemnat să-şi depună mandatul, iar mandatul de negociere pentru formarea unui nou guvern să fie flexibilizat, adică noul premier desemnat să poată negocia cu partidele, în vederea unui guvern majoritar.

"Având în vedere deciziile celor două partide, BEX-ul i-a propus să depună mandatul de premier desemnat. A doua decizie este de a propune BPN - mâine va fi un BPN în format fizic - de a flexibiliza mandatul", a spus Cîţu la ieşire.

"Am sperat să reuşesc să cristalizez o soluţie pentru un guvern minoritar în Parlament. PSD şi USR au anunţat că nu vor vota guvernul minoritar, BEX a decis depunerea mandatului meu. Fac din nou apel la responsabilitate pentru o formulă de majoritate consolidată. Urmează negocieri cu preşedintele şi dumnelui va lua decizia unei noi nominalizări de premier", a declarat Ciucă, potrivit HotNews.ro.

Deocamdată nu este clar cine va fi următoarea propunere PNL pentru funcţia de premier. Presa centrală notează că nu este exclus ca liberalii să îl propună tot pe Ciucă - un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis - în funcţie, însă Cîţu a dat de înţeles că nu va fi aşa. Un alt nume vehiculat este cel al lui Lucian Bode.

"Va fi decizia partidului, în funcție și de negocieri, dar va fi propunerea partidului", a spus el.

Decizia a fost luată în condiţiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eşec la votul de învestitură programat pentru miercuri. 

HotNews.ro mai notează că Ciucă se baza acum pe 120 de voturi de la PNL şi 29 de la UDMR, în condiţiile în care are nevoie de nu mai puţin de 234.

Ciucă este cel de-al doilea premier desemnat care nu are succes, după ce primul premier desemnat în această criză, USR-istul Dacian Cioloş, nu a primit votul de încredere din partea parlamentarilor, adunând doar 88 de voturi "pentru". 

Numirea lui Nicolae Ciucă, ministru al Apărării, în funcția de premier desemnat nu a fost văzută cu ochi buni de numeroase voci, care au arătat că, în vreme de pace, democrațiile își țin militarii departe de politică.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a aruncat "săgeţi" şi către fostul lider al PNL, Ludovic Orban, a cărui excludere din partid a fost cerută în şedinţa de luni seară, după ce a decis să activeze ca parlamentar neafiliat, şi la fel ca el şi alţi 13 parlamentari liberali. 

"Mâine în BPN vom discuta şi cazul celor 14 parlamentari care au decis să iasă din gupul PNL. Mă întristează să văd că dintr-o competiţie nu au înţeles nimic", a spus Cîţu, făcând apel "la aceşti colegi care încă sunt în PNL să reconsidere deciziile".