Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic din istoria acestei ţări a fost îndepărtat miercuri de la putere de către armată. Morsi a fost plasat sub arest la scurt timp după expirarea ultimatumului de 48 de ore impus de armată.

Ulterior, armata a preluat puterea, a anunţat suspendarea constituţiei, alegeri generale anticipate şi asigurarea interimatului de către preşedintele Curţii Constituţionale.

Milioane de oameni au ieşit miecuri pe străzile Egiptului, unii pentru a sărbători încheierea scurtului mandat al lui Mohamed Morsi, alţii pentru a protesta faţă de ceea ce poate fi considerat, în funcţie de tabără, o lovitură militară de stat.

În prima lui declaraţie de când a fost plasat sub arest şi îndepărtat de la putere, Mohamed Morsi transmite poporului că nu recunoaşte deciziile armatei, că este în continuare preşedinte, în ciuda a ceea ce numeşte "lovitură militară de stat". Totodată, Morsi face apel la egipteni să evite vărsarea de sânge, potrivit unei declaraţii atribuite liderului egiptean şi citată de BBC.

Cairo este scena unor proteste de o amploare uriaşă. Milioane de egipteni au ieşit pe străzile din Cairo, dar nu numai, cerând demisia preşedintelui. În acelaşi timp, grupuri uriaşe de oameni protestează pro-Morsi.