Lipsa de vaccinuri anti-Covid se resimte din plin inclusiv în România. Din acest motiv, toate persoanele cu vârste sub 65 de ani, inclusiv persoane cu boli cronice, dar şi cele care fac parte din categoriile esenţiale, programate la vaccinare între 30 ianuarie şi 11 februarie, vor fi amânate pentru după 16 februarie, adică cu 17 zile, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare (CNCAV).

Decizia este valabilă pentru cei care urmează să facă prima doză a vaccinului, fiind luată tocmai pentru a putea fi asigurat rapelul în cazul persoanelor care s-au vaccinat deja și au început astfel imunizarea.

"CNCAV ia ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie şi 11 februarie, pentru data de 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale", se arată într-un comunicat de presă citat de Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea iniţială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile şi a celor fără adăpost.

Fiecare persoană va fi înştiinţată prin SMS cu privire privire la data şi intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă şi va regăsi informaţiile în secţiunea "Programările mele" din contul realizat în platforma de programare. „Totodată, noile date vor fi comunicate şi telefonic", se arată în comunicatul de presă.

Digi24 mai notează că, pe lângă faptul că BioNTech Pfizer a trimis mai puține doze de vaccin în țara noastră, situația se repetă și în ce privește dozele de la Moderna.

Această companie farmaceutică a notificat vineri, România că, pe 5 februarie va livra doar 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), „însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior", precizează CNCAV.

După cum se știe, din cauza crizei vaccinurilor, autoritățile au mai anunțat anterior o amânare, cu 10 zile, pentru persoanele din categoriile esenţiale. Începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activităţi esenţiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze.