Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii a anunţat că Cseke Attila a aprobat, joi, alocarea a 200.000 lei pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. "Suma va fi folosită pentru achiziţionarea unei piese (set calculator) pentru echipamentul de radioterapie Theratron Elite 100 aflat în dotarea spitalului. Înlocuirea piesei este absolut necesară pentru efectuarea tratamentului radioterapeutic al pacienţilor oncologici. Efectuarea reparaţiilor permite reluarea fluxului normal de tratament, când zilnic sunt efectuate în jur de 240 de proceduri pe 80 de pacienţi în cadrul spitalului", se arată într-un comunicat al MS.

Contactată de BIHOREANUL, dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului, a declarat că, deşi nu a fost anunţată deocamdată oficial, comunicatul ministerului face referire la reparaţia aparatului de cobaltoterapie, care, din cauză că este vechi, s-a defectat în urmă cu mai multe luni şi funcţionează la parametri reduşi. "Datorită acestui fapt, procedurile sunt mult mai lungi decât ar trebui şi personalul trebuie să stea şi câte 3-4 ore peste program. Este foarte bine că ne-au dat aceşti bani, şi chiar le mulţumesc din suflet, deoarece aparatul de cobaltoterapie este unicul de acest fel din Oradea şi din întregul judeţ. Nu există nici un centru privat care să aibă acest tip de aparat. Şi cu ajutorul lui se salvează vieţi omeneşti. Iradiază tumora, în funcţie de boala canceroasă, cu ajutorul unei pastile de cobalt", a explicat Pantiş.

Totuşi, banii nu acoperă costul total al reparaţiilor, deoarece pentru piesa care trebuie schimbată sunt necesari 350.000 de lei. "Oricum, este un început, pentru că putem să depunem avansul, care este o condiţie, având în vedere că spitalul este rău platnic. Piesa va fi adusă din Canada. Restul banilor îi vom cere de la Consiliul Judeţean, fie îi vom da din veniturile proprii, care sunt foarte mici", a mai spus Pantiş.

Dacă spitalul va reuşi să strângă în cel mai scurt timp aceşti bani, aparatul de cobaltoterapie va fi funcţional în circa 3-4 săptămâni.

Acesta nu este unicul aparat defect în Spitalul Judeţean. Următoarea prioritate este reparaţia Computerului Tomograf, adus la începutul acestui an din Insula Man de către fosta conducere a spitalului, care s-a defectat tot în urmă cu câteva luni, şi pentru care sunt necesari 50.000 de euro, bani solicitaţi tot de la Ministerul Sănătăţii. În prezent, pacienţii sunt investigaţi la Clinica Maria, unde spitalul plăteşte lunar o taxă de sute de milioane de lei vechi, în funcţie de numărul pacienţilor investigaţi.