Cu câteva zile înainte de alegeri, candidatul UDMR la Primăria Oradea, Cseke Attila, şi-a continuat şirul evenimentelor de promovare originale. Miercuri, el a chemat jurnaliştii în Parcul 1 Decembrie pentru o conferinţă de presă pe care, din cauza ploii, a mutat-o în pasajul Vulturul Negru.

Aici, Cseke Attila a apărut la volanul unei "biciclete-autobus", un vehicul cu mai multe scaune, condus de tineri români şi maghiari. La pedalele vehicului cu număr personalizat se afla şi Pasztor Sandor, candidatul UDMR pentru Consiliul Judeţean, şi alţi candidaţi locali ai UDMR.

Multi-bicicleta

"Oradea nu este numai a unei singure comunităţi etnice sau religioase. Oradea este a tuturor comunităţilor care alcătuiesc acest oraş. Oradea trebuie condusă pentru toţi. Eu propun orădenilor să fiu primarul tuturor comunităţilor care formează astăzi oraşul Oradea", a spus Cseke Attila.

El a arătat că venirea alături de tineri români şi maghiari pe acea "multi-bicicletă" semnifică "ideea de unitate, care este necesară pentru dezvoltarea oraşului". "Doar împreună putem să mergem înainte, asemănător acelui vehicul pe care am venit. Pentru că oraşul nu se poate pune în mişcare decât printr-un efort comun al tuturor comunităţilor, cu efortul românilor, maghiarilor, germanilor şi tuturor comunităţilor confesionale care alcătuiesc astăzi oraşul Oradea", a precizat candidatul UDMR.

Comunicare interconfesională

Cu această ocazie, Cseke a declarat că dezvoltarea oraşului ar trebui să se bazeze pe promovarea multiculturalităţii. "Puterea Oradiei derivă şi în diversitate în confluenţa de idei, de cultură, de limbi, de religii. Suntem un oraş cu patru episcopii, Ortodoxă, Reformată, Romano-Catolică şi Greco-Catolică, şi municipalitatea trebuie să promoveze un climat de ecumenism prin proiecte comune care să constituie o punte de legătură între aceste comunităţi religioase", a spus Cseke.

Întrebat cum vrea să facă acest lucru, candidatul a declarat că primul pas este... comunicarea. "În primul rând trebuie să ai o comunicare cu ele. Am spus de la începutul campaniei că una dintre principalele probleme în oraş este că nu există o comunicare reală cu cetăţenii".

Festivaluri, festivaluri...

Totodată, el a precizat că prin programul său Oradea Sănătoasă propune "dezvoltarea Târgului Meşterilor Populari la nivel de târg central-european şi găzduirea unui festival al teatrului comunităţilor minoritare din centrul şi sud-estul Europei". De asemenea, Cseke susţine şi înfiinţarea unui Corp al Ambasadorilor Onorifici ai Oradiei care să fie format din orădeni care locuiesc în străinătate şi care ar putea promova oraşul natal.

Întrebat cum comentează declaraţiile primarului Ilie Bolojan care a susţinut că înainte de a găzdui festivaluri, oraşul trebuie să aibă infrastructura pusă la punct pentru ca turiştii "să nu se sperie", Cseke a contrat cu un exemplu din Sibiu. "Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este la cea de-a 19-a ediţie. Nu cred că acum 19 ani Sibiul avea infrastructura pusă la punct pentru organizarea acestuia. Dar au început cu ceva. Nu putem tot aştepta. Trebuie să începem odată cu ceva, nu să găsim motive din cauza cărora nu putem să facem", a răspuns candidatul UDMR.