Ministrul Sănătăţii a anunţat că, dintr-un total de 373 unităţi care trebuiau descentralizate, nouă spitale din judeţele Arad, Caraş-Severin, Olt, Vrancea, Vâlcea şi Vaslui, nu au fost preluate de către autorităţile locale, astfel că 734 de angajaţi ai lor, care erau plătiţi din bugetul Ministerului Sănătăţii, vor primi cu întârziere salariile pe luna iulie.

"Noi am trimis banii la direcţiile de sănătate publică judeţene şi facem demersuri pentru ca angajaţii să primească salariile cu întârzieri cât mai mici. Trebuie semnate protocoalele de predare - primire ale spitalelor către autorităţile locale", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Descentralizarea, un succes

Până în prezent, descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat în proporţie de 98%. În 36 de judeţe procesul a fost finalizat în totalitate. Din cele 373 unităţi sanitare care trebuiau descentralizate, 364 au fost transferate către autorităţile locale.

"Considerăm procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va transforma sistemul sanitar într-unul mai eficient şi care va aduce mai multă echitate şi sustenabilitate, dar şi stabilitate. După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, descentralizarea este cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar românesc", a spus ministrul Sănătăţii.

Spitalele nepreluate, în pericol de închidere

Dacă transferul celor nouă unităţi sanitare nu va fi realizat săptămânile următoare se va face o analiză pe fiecare unitate în parte, după care se va decide asupra modului în care vor funcţiona sau dacă acestea vor mai rămâne în circuit, a mai spus ministrul.

Cseke a precizat că autorităţile locale din cele şase judeţe refuză preluarea spitalelor din cauza datoriilor acumulate de către unităţile sanitare.

"Guvernul a asumat prin lege plata arieratelor spitalelor. Datoriile se ridică la 1 iulie la 859 milioane lei. La rectificarea bugetară ce va avea loc până la sfârşitul lunii august vor fi achitate arieratele înregistrate de spitale până la data de 31 martie 2010, în valoare de 673 milioane de lei. Noi purtăm discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru plata sumelor integrale. Pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate ar fi nevoie la rectificare de două miliarde lei", a spus ministrul Sănătăţii.

Primăriile ştiu mai bine

Cseke a explicat încă o dată că prin transferul către autorităţile locale va creşte autonomia spitalelor din punct de vedere managerial.

Descentralizarea presupune ca managerul din aceste unităţi să încheie contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii, cum se întâmplă în prezent.

După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia de concurs şi celelalte acte normative necesare funcţionării spitalelor după descentralizare.

Procesul de descentralizare nu creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale deoarece actuala formă de finanţare a spitalelor se va menţine. În acest sens, în continuare, unităţile sanitare cu paturi se vor finanţa pe baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.