Proaspăt instalat în funcţia de ministru al Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila a anunţat un prim proiect pe care îl promovează: transformarea prefecţilor din funcţionari publici în demnitari, astfel încât să poată fi membri în partide politice.

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri, Cseke a anunţat că acestă iniţiativă, menţionată şi în programul de guvernare al PNL – USR – UDMR, a fost prezentată în primă lectură în faţa Executivului.

"Este necesară. Acele, dacă vreţi, tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcţii publice vor trebui eliminate. Şi va trebui să clarificăm acest lucru, drept urmare noi propunem Guvernului şi, încă o dată specific, în prima lectură, am propus textele în acest sens ca statutul prefectului şi subprefectul să fie modificat şi faţă de situaţia actuală în care ei sunt înalţi funcţionari publici, dar ştim de fapt unde vin, să devină funcţie de demnitate publică”, a declarat Cseke Attilla.  

"Noi credem că această chestiune trebuie clarificată şi că situaţiile care au devenit notorii prin care persoane care au venit din sfera politică, indiferent din ce sferă şi din ce partid, şi au fost promovate temporar - pentru că marea, marea lor majoritate şi astăzi sunt temporar înalţi funcţionari publici, nu au acest statut prin stagii de specialitate şi nu ocupat această funcţie prin concurs. Această situaţie de notorietate trebuie să ia sfârşit şi noi vom propune transformarea prefecţilor în demnitari publici”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Patru argumente

Cseke a prezentat şi patru argumente pentru care prefecţii şi subprefecţii ar trebui să devină demnitari: sunt reprezentanţii unui Guvern politic, există deja o hotărâre de Guvern, 525, prin care s-a aprobat strategia de dezvoltare a funcției publice şi care prevede această schimbare a statutului prefecților, un punct favorabil al Comisiei Europene şi voinţa Parlamentului din 2018, când s-a votat acest statut.

„Guvernul este politic, fiind votat politic de o majoritate existentă în Parlament, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu nu poate fi decât politic. Această situație pe care am mai avut-o și o mai avem și astăzi este o ipocrizie din acest punct de vedere, o chestiune pe lângă care s-a trecut întotdeauna și care trebuie să ia sfârșit. Lucrurile trebuie să fie foarte, foarte clare”, a punctat Cseke Attila.

Întrebat de jurnalişti dacă vor exista, totuşi, şi criterii de competenţă pentru numirea prefecţilor şi subprefecţilor, pe lângă apartenenţa lor politică, ministrul a spus că „vor fi criterii transparente”.

Totodată, el a mai precizat că proiectul va fi publicat în curând pe site-ul Ministerului Dezvoltării, în dezbatere publică.