Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a anunţat demisia joi, într-o conferinţă de presă, precizând că actul scris l-a depus la cabinetul premierului Emil Boc. "Nu este o problemă politică. Este, dacă vreţi, o problemă personală de-a mea cu privire la rolul unui ministru al sănătăţii în România", a spus el.

Potrivit spuselor sale, Cseke a fost afectat de faptul că Sănătatea nu a primit niciun leu în plus la rectificarea bugetului pe anul în curs, decisă miercuri în şedinţă de Guvern, precum şi de faptul că, deşi înaintea acestei şedinţe a solicitat în mod expres o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, nu a primit nici măcar un răspuns de la acesta.

"Nu am avut niciun fel de dezbatere, ministrul Sănătăţii nu a fost consultat anterior cu privire la rectificarea bugetului, şi acest lucru este extrem de grav", a spus Cseke Attila în conferinţa de presa.

El a afirmat, de asemenea, că şi-a exprimat acest punct de vedere inclusiv în şedinţa de Guvern. "Am reproşat în şedinţa de Guvern că o consultare cu ministrul Sănătăţii trebuia să aibă loc", a spus Cseke.

Ministrul demisionar a mai afirmat că este afectat, de asemenea, de faptul că Ministerul Finanţelor are o atitudine necorespunzătoare faţă de Sănătate. "Un semnal trebuie dat asupra modalităţii în care Ministerul Finanţelor tratează problema Sănătăţii în România. (...) Este o atitudine păguboasă că Sănătatea nu produce nimic. Această atitudine am văzut-o la Ministerul Finanţelor, dar trebuie înţeles că Sănătatea produce oameni sănătoşi", a explicat Cseke.

În ce priveşte succesorul său, ministrul demisionar a afirmat că acesta va fi propus de UDMR şi că, oricine îi va urma în funcţie, acesta trebuie să continue reformele începute: "Sper foarte mult ca UDMR să reuşească în foarte scurt timp să desemneze o altă persoană pentru funcţia de ministru al Sănătăţii (...) Măsurile de reformă trebuie să continue".

De asemenea, Cseke Attila a precizat că Emil Boc l-a rugat să nu plece din funcţie şi a adăugat că, în pofida acestui lucru, nu se va răzgândi. "Premierul m-a rugat să rămân. Demisia este înregistrată la cabinetul primului ministru", a spus el.

Demisia lui Cseke Attila survine după ce acesta a insistat să nu mai fie perpetuată "dubla comandă" de la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, în condiţiile în care CAS strânge banii de la asiguraţi, dar de activitatea din domeniu răspunde Ministerul.

Cseke Attila a fost desemnat la şefia Ministerului Sănătăţii în decembrie 2009. În 2008 el a fost ales senator de Bihor. Între 2007-2008, Cseke a lucrat la Secretariatul General al Guvernului, sub comanda actualului primar al Oradiei, Ilie Bolojan, iar anterior a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Bihor.

Din poziţia de ministru, Cseke s-a remarcat prin grija acordată spitalelor din judeţul Bihor, alocând cele mai mari fonduri pentru Spitalul Judeţean, Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea şi Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita.