Candidatul UDMR la Primăria Oradea, Cseke Attila, şi-a accentuat, duminică, sloganul campaniei sale electorale, "Oradea sănătoasă". Înconjurat de un grup de tineri, el a împărţit orădenilor cu care s-a întâlnit pe Corso câte o cutie de vitamina C. În timp ce tabletele din interior conţin doar acid ascorbic, cutia este, însă, una personalizată: alături de poza lui Cseke Attila, pe cutie scrie "Vitamina Cseke".

"Au existat de-a lungul istoriei câteva produse descoperite de savanţi maghiari şi care au ajutat întreaga omenire. Eu propun ca simbol pentru programul "Oradea sănătoasă" un astfel de produs. Savantul maghiar se numeşte Szent-Gyorgyi Albert şi este premiant Nobel pentru medicină în 1937 pentru descoperirea, din ardeiul de Szeged, a vitaminei C. Eu propun ca simbol pentru Oradea sănătoasă vitamina C de la Cseke. Un savant maghiar a ajutat întreaga omenire şi eu propun ca un primar cu programul "Oradea sănătoasă" să-i ajute pe toţi orădenii", a declarat Cseke duminică, într-o conferinţă de presă ţinută în faţa fostei farmacii a Ordinului mizericordienilor din Oradea.

După ce le-a împărţit tuturor jurnaliştilor câte o cutie din vitamina Cseke, asigurând că tabletele sunt omologate şi autentice, el intervenind doar asupra ambalajului, fostul ministru al Sănătăţii a pornit pe Corso, împărţind câte o cutie fiecărui orădean cu care s-a întâlnit. Nimeni nu l-a refuzat, ba chiar mulţi dintre cei întâlniţi s-au bucurat de cadoul primit, urându-i candidatului baftă la alegeri.

Tot duminică, Cseke a vorbit despre programul de screening pentru cancer mamar pe care are de gând să-l lanseze, dacă va ajunge primar, subliniind că din Primărie are de gând să facă ce a făcut de la Ministerul Sănătăţii: "Să-i ajut pe toţi orădenii, indiferent de apartenenţa etnică".

"Azi la Spitalul Judeţean există cel mai modern mamograf din ţară şi nu-l folosim la adevărata lui valoare. Grupul ţintă al programului de screening este format din 28.500 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, astfel că se impune acest program", a spus Cseke.

Practic, el doreşte ca Primăria să suporte costurile pentru analizele orădencelor, astfel ca boala să fie despistată într-un stadiu cât mai incipient, iar pacienta să poată fi tratată. Udemeristul a precizat şi date privind numărul bolnavelor de cancer mamar în Oradea: 293 de cazuri noi descoperite din 2009 până în prezent, din care 161 au fost depistate în stadiile 3 sau 4, adică în forma gravă a cancerului.

Cseke a mai spus că, potrivit unor studii internaţionale, un astfel de program de screening mamar reduce, în 10 ani, mortalitatea cauzată de această boală cu 35%.