Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, concluziile la care a ajuns în urma unei vizite de două zile în Bihor, unde a inspectat câteva spitale spre care a direcţionat fonduri pentru investiţii.

A făcut cât alţii în 10 ani

Încă din start, viceprimarul Rozalia Biro a ţinut să mulţumească ministrului, bihorean de origine, atât pentru procesul de descentralizare a spitalelor, cât mai ales pentru fondurile importante alocate judeţului.

"Vreau să vă spun ce a însemnat pentru Oradea şi Bihor faptul că avem un ministru la Bucureşti. Faptul că domnul Cseke este ministrul Sănătăţii a însemnat 105.436 RON pe zi pentru judeţul Bihor şi 49.990 RON pe zi pentru Oradea. Dacă v-aş spune defalcat pe zi cât era direcţionat înainte, ne-am îngrozi", a declarat Biro.

Ministrul Cseke Attila a precizat că a vizitat spitale precum cele municipale din Beiuş şi Oradea, precum şi Spitalul Judeţean .

Spitale-şantier

În ce priveşte unitatea din Beiuş, unde se desfăşoară lucrări din banii Ministerului Sănătăţii la secţiile de Cardiologie, ATI şi Ortopedie, "lucrările sunt în grafic şi fondurile de la Minister vor fi consumate, dar e loc de mai mult", a spus Cseke.

Referitor la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea, el a amintit că municipalitatea a finalizat, cu fonduri de la Minister, secţia de Nefrologie, de la etajul 2, iar în prezent se lucrează la secţiile de Pediatrie, care vor ocupa cele trei etaje superioare ale clădirii.

Cseke a subliniat din nou şi sprijinul pentru înfiinţarea Centrului de Oncologie în Oradea. În acest sens, el a spus că până în februarie 2011 se va muta la etajul 5 de la Municipal şi secţia de Chimioterapie, de la Staţionarul II al Spitalului Judeţean. Totodată, la Municipal, Primăria în colaborare cu CJ şi Ministerul Sănătăţii intenţionează extinderea spaţiului de la parter, unde urmează să se construiască o clădire pentru acceleratorul de particule esenţial Centrului Oncologic. "Când acest spaţiu va fi finalizat, secţia de Chimioterapie va fi mutată la parter, pentru a putea fi cât mai aproape", a specificat Cseke.

În ce priveşte Spitalul Judeţean, Cseke a spus că tot din banii Ministerului s-au finalizat lucrările la secţia de Ortopedie, "în condiţii foarte bune", şi este în plină desfăşurare reabilitarea completă a secţiei de Cardiologie. "Mai sunt etaje de reabilitat la Judeţean", a spus el.

Cseke s-a întâlnit şi cu cadrele medicale din spitalele amintite, cerându-le să facă liste cu priorităţi privind necesarul de aparatură medicală, şi să se concentreze pe proiectele urgente.

Oradea - model

Cseke a mai afirmat că a rămas plăcut impresionat că autorităţile judeţene şi locale colaborează exemplar, şi a lăudat iniţiativa municipalităţii de a prelua Spitalul Judeţean. De altfel, el a spus că dacă nu săptămâna următoare, atunci peste două săptămâni va fi emisă o Hotărâre de Guvern care va oficializa transferul şi că cel târziu la 1 ianuarie 2011 managementul unităţii va fi preluat efectiv de către municipalitate. "Din punctul meu de vedere este un avantaj extraordinar. E un model pe care l-aş recomanda şi altor judeţe, pentru că este important să ai o strategie unică în sănătate", a spus ministrul.

Cseke a punctat că părerea sa a fost împărtăşită şi de o comisie de evaluare de la Banca Mondială, care a fost prezentă săptămâna trecută la Oradea şi s-a întâlnit cu viceprimarul Gheorghe Carp pe strategia spitalelor. "Au fost foarte mulţumiţi. Sprijinul Ministerului este important, dar şi abordarea de la nivel local este foarte importantă", a zis Cseke.

În cursul zilei de sâmbătă, Cseke a vizitat şi Clinica de Stomatologie de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. "Am avut o surpriză plăcută că există un spaţiu cu foarte multe scaune stomatologice, realizat printr-un proiect al Universităţii şi al conducerii Facultăţii. Acolo există dotare şi aparatură de cel mai înalt nivel. Ceea ce am văzut la Oradea nu am mai văzut în ţară decât la Târgu Mureş".

Cseke a spus că va mai reveni anul acesta în Bihor pentru a verifica situaţia lucrărilor.

"Imun" la malpraxis

Pe de altă parte, Cseke Attila a fost întrebat de jurnalişti dacă a răspuns unui memoriu depus de părinţii Patriciei Aktaa, fetiţa din Oradea care a murit anul acesta după ce s-a intoxicat cu Salmonella de la o prăjitură, care acuză medicii de malpraxis şi că vor să muşamalizeze acest caz. Ministrul a răspuns că da şi că a înaintat memoriul Colegiului Medicilor, singurul care are dreptul să decidă dacă a fost culpă medicală sau nu.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, din numeroasele plângeri înaintate Colegiului nici un medic nu a fost sancţionat, ministrul a cerut: "Vă rog să-i întrebaţi pe cei de la Colegiul Medicilor. Eu nu am nicio pârghie legală asupra lor".

În aceeaşi conferinţă de presă Cseke a fost întrebat de un jurnalist despre situaţia din Bistriţa, unde ar exista trei aparate de tip Roentgen, de ultimă generaţie, cumpărate cu ani în urmă, care zac nefolosite, deşi au costat câte 3-400.000 de dolari, iar unii primari vor să le evacueze din spaţiile pe care acestea le ocupă.

Cseke a spus că nu cunoaşte situaţia semnalată, dar că după ce se va întoarce la Bucureşti va dispune un control. "Noi am mai făcut asemenea controale şi am constatat că unele unităţi au dotări nefolosite. S-au dat aparate la spitale care nu au specialişti, iar în asemenea situaţii am trimis aparatele altor unităţi. Probabil că a fel vom face şi în acest caz", a spus Cseke.