Într-o conferinţă de presă susţinută joi, senatorul UDMR de Bihor Cseke Attila a anunţat că în cursul zilei va trimite ministrului Dezvoltării şi al Turismului, Eduard Hellvig, o adresă prin care îi solicită să facă de urgenţă demersuri pentru înfiinţarea unui program naţional de finanţare a proiectelor privind reabilitarea faţadelor clădirilor istorice.

"Numai în Oradea există în prezent 77 de clădiri clasificate azi ca monumente istorice şi în jur de alte 45 de clădiri ar trebui urgent clasificate, multe fiind în stare de degradare avansată. Oradea are cele mai multe clădiri în stil Secession şi e evident că reabilitarea acestora de către persoanele fizice este foarte greu de înfăptuit, pentru că populaţia nu are resurse", a declarat Cseke în conferinţa de joi.

Politicianul spus că prin propunerea sa, ar putea fi reabilitat rapid inclusiv centrul istoric al Oradiei. "Azi Oradea e un oraş de tranzit, iar foarte puţini se opresc aici ca turişti. Reabilitarea clădirilor istorice ar face ca Oradea să devină un loc de ţintă, nu unul de trcere", a mai spus Cseke.

Parlamentarul a subliniat că Senatul a adoptat, ca primă cameră, o propunere de modificare a Legii faţadelor (153 din 2011) potrivit căreia autorităţile administraţiei publice locale vor avea posibilitatea să cofinanţeze o parte din lucrările de reabilitare ale unor clădiri monument. Dar, zice el, nu este sigur că implicarea administraţiei locale ar rezolva problema, "oricât de mare ar fi bugetul local".

"Soluţia pe care o propun domnului ministru este de a crea un program separat în care statul să dea - de exemplu - 50% din lucrare, autoritatea locală să dea şi ea să zicem 30%, şi atunci va plăti şi proprietarul un procent de 20%", a spus Cseke, asemănând proiectul cu cel de reabilitare şi anvelopare a blocurilor.

Cseke consideră că, adoptată, propunerea sa ar rezolva problema faţadelor la nivelul întregii ţări şi ar trebui operată urgent, chiar din perioada vacanţei parlamentare de vreme ce Guvernul are posibilitatea de a emite ordonanţe simple în această perioadă. "Sunt sigur că demararea şi implementare unui asemenea program va stimula dezvoltarea regională", a zis Cseke.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, fostul ministru al Sănătăţii a criticat municipalitatea orădeană pentru faptul că nu se ocupă cum ar trebui de promovarea sportului. Între altele, el a reproşat administraţiei locale faptul că nu organizează competiţii internaţionale şi că percepe o taxă prea mare pentru închirierea Sălii Sporturilor, 1.000 de lei pe oră, fapt pentru care evenimentele desfăşurate aici sunt foarte puţine.

Politicianul a acuzat municipalitatea şi că nu susţine echipa de volei masculin LPS Bihorul, care, promovată în primul eşalon, a fost nevoită să se retragă din prima divizie pentru că nu are fonduri. "Sportul poate aduce valoare unui oraş care îşi susţine valorile până la capăt", a zis Cseke.