Baschetbaliştii de la CSM Oradea au revenit pe prima poziţie a clasamentului la zi al Ligii Naţionale la baschet masculin după ce, luni seara, în Arena "Antonio Alexe", s-au impus la o diferenţă de 10 puncte în faţa formaţiei CSS Giurgiu.

Meciul a fost ultimul din etapa a IX-a şi nu a fost tocmai facil pentru orădeni, care pe fondul unei automulţumirii, dar şi în urma unei evoluţii peste aşteptări a oaspeţilor, au avut unele emoţii pe final, după ce au condus mai în permanenţă jocul.

Primul sfert a fost foarte bun pentru elevii antrenorului Cristian Achim, care, după ce au primit primele puncte în debut, au trecut la conducere şi s-au distanţat la finalul primelor 10 minute la 11 puncte, scor 21-10.

Sfertul al II-lea a adus şi primele nesincronizări ale gazdelor, care au fost depăşite în acest interval cu 5 puncte, scor 20-15.

După ce au intrat în pauza mare cu un avantaj de doar 6 puncte, scor 36-30, în jumătatea a doua, în special în sfertul III, orădenii s-au desprins au reuşit să fie mai exacţi în aruncări şi să marcheze mai mult, astfel că aceste 10 minute le-au câştigat cu 24-15, mărindu-şi diferenţa pe tabelă la 15 puncte, scor 60-45, după ce la un moment dat conduceau chiar cu peste 20 de puncte.

Din păcate, ultimul sfert nu a fost tocmai reuşit pentru gazde, care au fost depăşite de adversar, astfel că în ultimele minute giurgiuvenii alergau chiar după egalare, apropiindu-se la 6 puncte pe tabelă cu un minut înainte de final. Aceasta s-a întâmplat şi datorită unor procentaje foarte bune la aruncări ale oaspeţilor, care s-au depăşit în acest joc.

În cele din urmă, mai experimentaţi, jucătorii CSM-ului au ştiut să gestioneze finalul şi să-şi apropie victoria la 10 puncte, scor 80-70.

Acest rezultat îi duce pe orădeni în fruntea ierarhiei, elevii antrenorului Cristian Achim fiind singuri, după 9 etape, cu doar o înfrângere suferită.

După meci, antrenorul oaspeţilor, Chris Terrell, a acuzat maniera de arbitraj, susţinând că cei trei cavaleri ai fluierului au trecut cu vederea mai multe faulturi ale gazdelor. "Felicit echipa orădeană, care este o formaţie bună. Au jucat bine şi vreau să-i felicit, şi pe ei, dar şi publicul prezent în sală. Totuşi, consider că rezultatul a fost viciat de prestaţia arbitrilor, care au influenţat scorul cu 20 de puncte, altfel ar fi trebuit să câştigăm noi", a fost declaraţia, cam îndrăzneaţă, a tehnicianului oaspeţilor.

De partea cealaltă, antrenorul Cristian Achim, al CSM-ului, a declarat că mulţi nu l-au crezut când a spus că CSS Giurgiu este un adversar dificil. "Mă bucur mult pentru victorie. Am luat în calcul şi o astfel de evoluţie. Nu vreau să caut o scuză, dar noi suntem dezavantajaţi de programarea jocurilor pe care o avem din cauza televizărilor, fiindcă jucăm o dată la 10 zile şi apoi la 4 zile. Am întâlnit Giurgiu, despre care mulţi spuneau că o să avem un meci uşor. Nu l-am avut. Trebuie să recunosc că echipa oaspete s-a autodepăşit, având procentaje pe care nu le-a avut în întreg campionatul. Pentru mine un semnal de alarmă este automulţumirea jucătorilor. Nu vreau să se creadă mai valoroşi decât sunt. Tot ce am făcut până acum am făcut prin muncă, nu că am avea noi anumite calităţi deosebite. Nu vreau însă nici să dramatizez unde nu e cazul şi sunt fericit că suntem pe primul loc", a punctat, la conferinţa de presă, antrenorul CSM-ului, Cristian Achim.

Principalul marcator în acest joc a fost Milos Pesic, cu 21 de puncte, secondat de Sasha Topcov şi Daniel Dillon, cu câte 14 puncte.

De la CSS Giurgiu, s-a remarcat, în principal, Parrish Petty, cu 12 puncte înscrise.


CSM Oradea - CSS Giurgiu 80 - 70 (21 - 10, 15 - 20, 24 - 15, 20 - 25)

Sala: Arena Antonio Alexe
Spectatori: 1500
Arbitri: Doru Vinaşi, Alin Faur, Adrian Habor
Comisar: Marian Oprea
Marcatori CSM Oradea: Milos Pesic 21 puncte, Sasha Topchov 14, Daniel James Dillon 14, Nemanja Maric 11, Silviu Lupusavei 9, Wiliam Edward Franklin 8 şi Bogdan Tibîrnă 3 p.
Principali marcatori CSS Giurgiu: Parrish Petty 12 puncte, Trevor Livingstone Harvey 9, Cristian George Nicolae 8 şi Brian Burrell 8 p.


Clasament:

1. CS Municipal Oradea 8/1 17
2. CS Gaz Metan Mediaș 7/3 17
3. BC Timișoara 7/2 16
4. U-Mobitelco BT 7/2 16
5. CS Municipal București 7/2 16
6. BC Mureș Tg. Mureș 6/3 15
7. CSU Ploiești 6/3 15
8. SCM Universitatea Craiova 6/3 15
9. CS Energia Rovinari 6/3 15
10. BCM U Pitești 5/5 15
11. CSU Atlassib Sibiu 3/6 12
12. CSS Giurgiu 3/6 12
13. BC Timba Timișoara 2/7 11
14. BC PH Csikszereda M. Ciuc 1/9 11
15. CS BC Farul Constanța 0/10 10
16. CS Dinamo București 0/9 9