Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să apere reputaţia procurorului şef al DNA Oradea, Ciprian Man, faţă de declaraţiile avocatului Alexandru Lele, care îl acuza de interese în ancheta pornită împotriva prim-procurorului beiuşean Gligor Sabău şi finalizată, tot miercuri, prin trimiterea în judecată a celui din urmă.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, CSM "a constatat că afirmaţiile domnului avocat Lele Alexandru, lansate în spaţiul public prin intermediul publicaţiei BIHOREANUL în data de 21 decembrie 2015 la adresa domnului Man Ciprian Florentin, procuror şef al Structurii Teritoriale Oradea din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt nefondate şi i-au afectat independenţa şi reputaţia profesională".

Totodată, forul magistraturii a decis "sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România în vederea luării de măsuri potrivit competenţelor legale" împotriva avocatului orădean, el însuşi fost procuror.

Cererea de apărare a reputaţiei a fost făcută de şeful DNA Oradea pe 28 decembrie anul trecut, ca efect al declaraţiilor lui Lele preluate în articolul BIHOREANULUI intitulat "Din anchetator inculpat: Şeful Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a fost denunţat de prietenii săi", care aducea detalii pe marginea scandalului judiciar în care era implicat prim-procurorul beiuşean.

Declaraţiile avocatului lui Sabău insinuau că dosarul penal al lui Sabău ar fi rezultatul unui conflict personal între acesta şi procurorul Ciprian Man, având ca origine o presupusă faptă de braconaj comisă în 2009 de actualul şef al DNA, pe când era subaltern al lui Sabău la Beiuş, chiar cu îngăduinţa primarului Adrian Domocoş, azi şi el "client" al DNA. Respectiva faptă ar fi fost muşamalizată de Poliţie şi Jandarmerie, susţinea Lele, motiv pentru care a şi făcut plângeri penale împotriva oamenilor legii, în numele lui Sabău.

"Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că domnul procuror a constituit şi instrumentat dosarul penal menţionat cu respectarea prevederilor legale, în cauză instanţa de judecată procedând la admiterea şi prelungirea măsurii arestării preventive propuse de procurorul de caz. De asemenea, s-a constatat că domnul Lele Alexandru este implicat în cauza penală menţionată, fiind avocatul inculpatului", arată comunicatul CSM, la capătul unor verificări efectuate prin intermediul Inspecţiei Judiciare.

"S-a constatat că prin afirmaţiile virulente, nereale şi lipsite de suport obiectiv referitoare la modalitatea de constituire a dosarului penal, s-a urmărit inducerea în conştiinţa opiniei publice a ideii că acesta este o consecinţă a unui conflict personal dintre procurorul de caz şi inculpat, în scopul de a pune sub semnul îndoielii legalitatea măsurilor dispuse de domnul procuror Man în dosarul penal. Astfel de afirmaţii sunt de natură să influenţeze, în mod negativ, opinia publică cu privire la integritatea magistratului şi să îl discrediteze, afectându-i independenţa şi reputaţia profesională, cu atât mai mult cu cât acestea au fost lansate de către un profesionist al dreptului", a concluzionat Plenul CSM.