Formaţia orădeană de baschet masculin CSM s-a clasat pe locul al doilea la turneul internaţional pe care l-a organizat timp de trei zile, de vineri până duminică, la Arena Antonio Alexe.

Memorialul Tony Alexe, ajuns la ediţia a IV-a, a fost câştigat de campioana României Universitatea Mobitelco Cluj, echipă care reuşeşte, astfel, adjudecarea pentru a doua oară a acestui turneu amical, desfăşurat în memoria celui care a fost Tony Alexe, decedat în urma unui grav accident rutier în luna ianuarie a anului 2005.

În ultimele două jocuri ale ediţiei 2011, duminică, mai întâi s-au întâlnit cele două echipe participante din Ungaria, Nyireghaza şi Debrecen, victoria revenindu-i primeia, cu scorul de 80-67, formaţia din Nyireghaza încheind astfel competiţia pe locul III, în timp ce cei de la Debrecen s-au situat, în final, pe locul IV, ultimul.

În meciul vedetă al zilei, dar şi al turneului, s-au întâlnit CSM Oradea, echipa organizatoare, şi U Mobitelco Cluj, formaţia campioană en-titre a României. Practic acest joc s-a constituit în finala competiţiei, întrucât ambele formaţii şi-au adjudecat jocurile din primele două zile.

Acest fapt s-a şi dovedit, de altfel, în jocul celor două, partida desfăşurându-se în nota echilibrului până către final, când, în ultimul sfert, mai omogeni şi experimentaţi, clujenii au reuşit desprinderea. De altfel, antrenorul CSM, Cristian Achim, a caracterizat-o pe echipa clujeană ca fiind cea mai completă formaţie din campionatul românesc.

Primul sfert în jocul dintre cele două combatante a aparţinut clujenilor, care s-au impus cu 25-22. În sfertul al II-lea, orădenii au reuşit totuşi să se impună, cu 23-21, pentru ca repriza a III-a să fie câştigată de Mobitelco, la limită, cu 24-23.

Din păcate, chiar dacă până în ultimele 10 minute de joc am avut de a face cu o partidă echilibrată, cu dese răsturnări de scor, în ultimele 10 minute, în sfertul IV, clujenii mai stăpâni pe situaţie, au reuşit să se impună la o diferenţă de 6 puncte şi, cu scorul final de 94-86, să-şi adjudece disputa şi, inclusiv, turneul.

De la CSM, şi de această dată cel mai prolific jucător a fost Markovic, autor a 16 puncte. El a fost urmat de Pesic, cu 15, Franklin, cu 14, Maric, cu 12, şi Lupusavei, autor a 9 puncte.
De la Mobitelco s-a remarcat, în special, Krstanovic, autor a 29 de puncte, şi Diykes, marcator a 24 de puncte.

Jucătorul clujean Krstanovic a fost, de altfel, şi coşgeterul turneului, dar şi desemnat MVP-ul competiţiei.

Premiul fair-play al Memorialului Tony Alexe a fost acordat echipei maghiare din Debrecen, formaţie la care evoluează din această vară şi ex-orădeanul Mate Stretea.


Clasament final Memorialul Tony Alexe, ediţia 2011:

1. U Mobitelco Cluj
2. CSM Oradea
3. Nyireghaza
4. Debrecen