Baschetbaliştii de la CSM Oradea şi-au aflat luni seară adversarul din finala campionatului Ligii Naţionale. Acesta este CSU Asesoft Ploieşti, campioana ultimelor ediţii şi cea care a dominat cu autoritate în ultimii ani Campionatul Naţional de baschet masculin.

CSU Asesoft Ploieşti s-a calificat în finala ediţiei 2013-2014 a Ligii Naţionale după ce luni seară, pe teren propriu, s-a impus cu scorul de 77-68 în faţa clujenilor de la Universitatea Mobitelco. Astfel, cu scorul general de 3-2, la întâlnirile directe, prahovenii sunt din nou în ultimul act al competiţiei interne şi urmează să se bată cu CSM Oradea pentru recucerirea titlului naţional.

Disputele din semifinala dintre CSU Asesoft Ploieşti şi U Mobitelco Cluj au fost pline de suspans. La Ploieşti, în prima confruntare s-a impus U Mobitelco, cu 99-89, după o evoluţie de excepţie a clujenilor, în special la aruncările de la distanţă, apoi, jocul secund a fost adjudecat de gazde, cu 90-67, iar la Cluj, primul meci a fost adjudecat de U Mobitelco la limită, cu 75-74, pentru ca meciul al doilea le-a revenit ploieştenilor, cu 87-85, după ce pe final clujenii conduceau şi erau aproape de finală.

După ce la finele primelor patru dispute scorul întâlnirilor directe a fost egal, 2-2, luni seară a avut loc meciul al cincilea, la Ploieşti, pe terenul echipei situate pe primul loc la finele sezonului regulat, CSU Asesoft, iar echipa gazdă, bine motivată şi susţinută de un public numeros, nu a mai avut sincope de această dată şi s-a impus la o diferenţă de 9 puncte, după ce a condus mai tot timpul pe tabelă.

De menţionat însă că în ultima secundă a jocului, ploieştenii au marcat un coş de trei puncte, prin Adamovic, care a aruncat la nimereală mingea tocmai de la un metru de propriul panou. După ce a lovit panoul advers, mingea a intrat în coş, sportivul înscriind astfel cel mai spectaculos coş al campionatului de până în prezent, de la o distanţă mai mare faţă de cea din meciul de la Oradea, a "orădeanului" D. Dillon, în prima confruntare cu BC Mureş din semifinale.

Astfel, CSU Asesoft Ploieşti şi CSM Oradea îşi vor disputa în acest an titlul suprem în baschetul masculin românesc, orădenii fiind pentru prima dată prezenţi în finală. Ţi finala, precum au fost sferturile şi semifinalele, se va disputa după sistemul cel mai bun din cinci întâlniri. Primele două dispute vor avea loc la Ploieşti, pe terenul echipei mai bine clasate la finele sezonului regulat, sâmbătă, 31 mai, şi duminică, 1 iunie. Apoi, următoarele două confruntări vor avea loc la Oradea, pentru ca meciul decisiv, al cincilea, dacă va mai fi nevoie de el, va avea loc din nou la Ploieşti.