Formaţia CSM-U Oradea a câştigat ediţia din acest an a Memorialului Antonio Alexe la baschet masculin, competiţie pe care a organizat-o pentru a cincea oară în sala care poartă numele regretatului baschetbalist, Arena "Antonio Alexe".

Turneul internaţional amical, desfăşurat de vineri până duminică, a reunit patru echipe. Alături de formaţia gazdă, au mai participat Albacomp Szekesfehervar (Ungaria), Inter Bratislava (Slovacia) respectiv Metalac Valjevo (Serbia).

După ce în prima zi CSM U Oradea a învins la 10 puncte echipa maghiară Albacomp Szekesfehervar, iar sârbii de la Metalac Valjevo au dispus la 20 de puncte diferenţă de campioana Slovaciei, Inter Bratislava, sâmbătă, Albacomp Szekesfehervar a depăşit pe Inter Bratislava, cu scorul de 77-58, în meciul de deschidere al zilei a doua. Maghiarii au controlat partida, desprinzându-se decisiv pe parcursul sfertului al doilea şi au continuat să se desprindă în actul al treilea. Scor pe sferturi: 15-13, 29-14, 23-15, 10-16.

În cel de-a, doilea meci al zilei de sâmbătă, CSM-U Oradea s-a confruntat cu sârbii de la Metalac Valjevo. Partida a fost practic finala competiţiei, învingătoarea urmând să-şi adjudece trofeul.

Antrenorul Cristian Achim a început partida cu Hatten, Dillon, Subotic, Krapic şi McGhee. Sârbii au trecut în avantaj şi conduceau cu cinci puncte la capătul primei secvenţe, scor 22-17. Ecartul s-a menţinut până la jumătatea confruntării, atunci când Metalac conducea cu 43-38.

În debutul reprizei a doua, Metalac s-a desprins la 9 puncte, însă un parţial de 19-5 a adus formaţia orădeană în avantaj. CSM-ul nu a mai cedat iniţiativa şi s-a impus cu scorul de 87-72.

Radovan Markovic a totalizat 16 puncte, incluzând patru reuşite din spatele semicercului. El a fost secondat de către Vujadin Subotic, autorul a 14 puncte, Marcus Hatten cu 13 puncte, 5 intercepţii, 4 pase decisive, Daniel Dillon - 12 puncte, 5 pase decisive, respectiv Bogdan Ţibîrnă care a terminat cu 10 puncte şi 6 recuperări, pentru învingători. De cealaltă parte, Marko Josilo a terminat cu 15 puncte.

În urma acestui rezultat, CSM-U Oradea a făcut un pas decisiv spre câştigarea turneului. "Roş-albaştrii" acumulaseră astfel, învingând echipele cu care în cel mai rău caz puteau termina la egalitate.

Apoi, duminică s-au desfăşurat ultimele partide din cadrul turneului memorial. CSM-U Oradea a încheiat turneul pe care l-a găzduit cu un meci susţinut în compania campioanei în exerciţiu a Slovaciei, Inter Bratislava. Partida a fost adjudecată de către bihoreni la o diferenţă de 16 puncte.

Partida a fost controlată de către elevii lui Cristian Achim. Bihorenii s-au instalat la conducere şi au menţinut un avantaj important pe tabela de marcaj. Primul act s-a terminat cu scorul de 21-15, pentru ca la jumătatea întâlnirii tabela de marcaj să indice scorul de 36-27 în favoarea echipei bihorene. Pe parcursul primei jumătăţi s-a remarcat în mod deosebit Rareş Paşca. Acesta a transformat de trei ori din spatele semicercului şi a fost cel mai bun marcator al roş-albaştrilor în primele 20 minute de joc efectiv.

CSM-ul a menţinut constant avantajul construit în prima jumătate. Astfel, cu zece minute înainte de final, tabela de marcaj indica scorul de 57-47. În secvenţa decisivă "roş-albaştrii" au mărit ecartul graţie unui joc ofensiv solid şi s-au impus cu scorul de 82-66.

Rareş Paşca a totalizat 18 puncte, fiind secondat de către Bogdan Şibîrnă, autor a 14 puncte cu 100% la aruncările de două puncte. Radovan Markovic a terminat cu 11 puncte, iar Dani Popescu şi Gary McGhee au avut câte 10. Antrenorul Cristian Achim a rotit întreg efectivul de jucători disponibil pentru acest meci.

În cealaltă partidă a zilei a treia, Metalac Valjevo a învins pe Albacomp Szekesfehervar cu scorul de 76-68 şi s-a clasat pe locul al doilea. Scor pe sferturi: 17-18, 16-18, 27-10, 16-22.

Pe de altă parte, staff-ul tehnic al CSM-U a primit o veste destul de bună în ceea ce priveşte situaţia lui Adrian Guţoaia. Accidentat la genunchi în cursul meciului de vineri, cu Albacomp, sportivul originar din Galaţi a fost supus unui RMN, care a relevat o leziune a ligamentului colateral încrucişat. Potrivit medicului sportiv, Guţoaia va rata între 4 şi 6 săptămâni.

De precizat că CSM-U Oradea a cucerit trofeul pentru a patra oară din totalul de 5 ediţii desfăşurate. "Roş-albaştrii" au mai triumfat la ediţiile din anii 2010, 2012 şi 2013.


Rezultate complete la turneul memorial Antonio Alexe - ediţia 2014:

Etapa I (vineri)
Metalac Valjevo - Inter Bratislava 78-58
CSM-U Oradea - Albacomp Szekesfehervar 79-69

Etapa a II-a (sâmbătă)
Albacomp Szekesfehervar - Inter Bratislava 77-58
CSM-U Oradea - Metalac Valjevo 87-72

Etapa a III-a (duminică)
Metalac Valjevo - Albacomp Szekesfehervar 76-68
CSM-U Oradea - Inter Bratislava 82-66


Clasamentul final:

1. CSM-U Oradea - 6 puncte (trei victorii)
2. Metalac Valjevo - 5 puncte (două victorii, o înfrângere)
3. Albacomp Szekesfehervar - 4 puncte (o victorie două înfrângeri)
4. Inter Bratislava - 3 puncte (trei înfrângeri)