Într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua Transportatorului, directorul OTL, Csuzi Istvan, a afirmat că ideea oferirii de transport public gratuit, vehiculată de noul primar ales al Capitalei, Gabriela Firea, este una "populistă" şi ar putea fi pusă în practică doar cu cheltuieli imense.

"N-am vrut să fac aluzie la asta, dar nu pot să mă abţin. Ieri am auzit că noul primar al Bucureştiului, doamna Gabriela Firea, a pomenit de transport public gratuit. Este cel mai mare populism existent în lumea aceasta. Nimic nu este gratuit!", a afirmat Csuzi.

Şeful OTL a vorbit şi despre cheltuieli şi investiţii majore care ar trebui acoperite doar din bani publici în cazul în care transportul public ar fi gratuit. "Din punctul meu de vedere, cel care consumă să plătească. Nu există consum care nu se taxează. Nu gratuitate trebuie să existe, ci calitate, confort, accesibilitate, atractivitate. E uşor să spui că dai transport gratuit, dar mai greu de pus în practică. Sunt tare curios ce se va întâmpla, căci ce s-a spus e foarte grav", a spus acesta.

Csuzi Istvan a continuat făcând o comparaţie între Oradea şi Bucureşti, prin care a arătat că societatea locală de transport îşi asigură din propriile venituri peste jumătate din buget, în timp ce Capitala nu reuşeşte să-şi acopere nici măcar un sfert. "În Oradea noi avem aproape 55% încasări proprii din vânzări bilete şi abonamente, în condiţiile în care şi noi dăm gratuităţile prevăzute de lege. Bucureştiul astăzi nu are nici 15% din bugetul total care să provină din încasări proprii", a declarat directorul OTL.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Csuzi a vorbit despre nevoia societăţilor de transport în comun din România de a accesa fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii şi a parcului auto. Şeful societăţii de transport din Oradea a criticat, însă, faptul că la nivel naţional lipseşte un plan de dezvoltare a transportului public. "În perioada 2007-2013, în România s-au cumpărat în total 33 de tramvaie noi. În aceeaşi perioadă, în Polonia s-au cumpărat 544 de tramvaie", a încheiat şeful OTL.