Poliţiştii de frontieră din Borş au depistat, joi, în jurul orei 13.50, un cetăţean român care a încercat să intre în ţară ascuns sub bancheta unui autocar care venea din Italia. Bărbatul a explicat că nu are documente asupra lui căci acestea i-au fost furate în Italia, iar acum voia să vină în ţară să-şi facă altele noi.

Ajuns în Borş, bucureşteanul în vârstă de 38 de ani a intrat în panică şi a vrut să se sustragă controlului de frontieră. Aşadar, politiştii de frontieră i-au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea îi informează pe cetăţenii români care şi-au pierdut actele de identitate ori le-au fost furate că, potrivit legii Legea 248/2005, se pot prezenta la frontieră, unde agenţii vor face verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei în cauză. "Organele poliţiei de frontieră sunt obligate să permită intrarea pe teritoriul României a persoanelor, de îndată ce se stabileşte identitatea acestora, precum şi a faptului că sunt cetăţeni români", a declarat comisarul-şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

Acesta a adăugat că nu este pentru prima oară când în Borş sunt descoperite astfel de cazuri. "Dacă aceste persoane se prezintă direct şi spun că din diferite motive nu au actele de identitate nu păţesc nimic. Din păcate oamenii nu cunosc legislaţia în vigoare", a mai precizat Dan Lazăr.

O altă modalizate de obţinere pe cale legală a documentelor personale pierdute pe teritoriul altui stat este prin prezentarea la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României pentru a obţine documente provizorii.