Proiectele pe fonduri europene sunt o sursă importantă de venituri pentru Universitatea din Oradea, dar şi una de bătăi de cap.

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Universităţii, Radu Ţarcă, a explicat joi, într-o conferinţă de presă, că în 2011, faţă de anul precedent, banii atraşi prin aceste proiecte sunt cu 274% mai mulţi.

"Acest lucru a determinat un efort suplimentar din partea Universităţii pentru a împrumuta aceste proiecte. Aşa e procedura: instituţia trebuie să pună banii, până când se restituie. Perioada de restituire e între 3-4 luni, în cazurile fericite, şi un an", a declarat Ţarcă.

Aşa s-a ajuns în situaţia ca, la începutul anului 2012, Universitatea să aibă peste 14 milioane de lei blocaţi în aceste proiecte, banii care trebuie să se întoarcă din fondurile europene. "Asta reprezintă cam jumătate din veniturile din taxe şi o treime din veniturile de la buget", a precizat Ţarcă.

Drept urmare, comisia a făcut mai multe recomandări, pentru a preveni problemele financiare. De pildă, facultăţile vor trebui să fie mai atente la termenele pentru colectarea taxelor, să identifice sursele suplimentare de venituri, dar şi să se angajeze doar în noi proiecte necesare.

Ţarcă a mai spus că nu e exclus ca Universitatea să ajungă în situaţia de a accesa o linie de credit. "Numărul de granturi e în creştere, dar nu dorim să oprim sau să nu aprobăm proiecte. O variantă ar fi şi accesarea unei linii de credit", a declarat Ţarcă.

Rectorul Cornel Antal a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că încearcă să ferească Universitatea de un credit bancar. "Când aceste împrumuturi ne vor da dificultăţi la plata salariilor, atunci vom apela la credit, pentru că nu doresc să existe nicio zi întârziere la salarii", a precizat Antal.

Rectorul a mai spus că situaţia e aceeaşi la toate universităţile româneşti şi că rambursarea la timp a banilor din partea autorităţilor europene ar fi soluţia cea mai bună.