Asociaţia ProBikers a organizat, duminică, prima ediţie din acest an a Critical Mass, eveniment în cadrul căruia circa 300 de biciclişti orădeni au pedalat pentru a cere respect în trafic şi mai multe piste.

Bicicliştii s-au întâlnit, la ora 17, în parcarea de lângă Piaţa Rogerius, iar o jumătate de oră mai târziu au pornit de acolo spre centrul oraşului, pe traseul Corneliu Coposu, str. Eroul Necunoscut, Bulevardul Decebal, Parcul Nicolae Bălcescu, str. Avram Iancu şi, în fine, Piaţa Unirii.

Orădenii s-au adunat apoi în faţa Primăriei, unde unul dintre liderii asociaţiei a vorbit despre scopul Critical Mass, acela de a cere autorităţilor locale mai multe piste de biciclete şi de a cere, în acelaşi timp, respect în trafic din partea şoferilor. Acesta le-a amintit bicicliştilor că, la rândul lor, şi aceştia trebuie să respecte regulile şi să ofere respect.

De asemenea, un alt scop al evenimentul a fost promovarea plimbărilor pe două roţi, ca o modalitate de transport eco şi sănătoasă.

După o numărătoare inversă, orădenii şi-au ridicat, ca de obicei, bicicletele deasupra capului. De notat că la ediţia aceasta au participat mai puţini biciclişti decât în anii trecuţi.

De altfel, organizatorii au anunţat că este interzistă participarea copiilor cu vârste de sub 14 ani, deşi câţiva s-au strecutat printre biciclişti.

Decizia a fost luată la sfatul Poliţiei Rutiere, întrucât legea le interzice copiilor cu vârste sub 14 ani să circule pe biciclete pe drumurile publice. "Ştim că unii au fost deranjaţi de această decizie, însă am vrut să facem totul legal şi să nu avem probleme cu autorităţile", a spus Sebastian Miclo, liderul ProBikers.

Următoarea ediţie a Critical Mass va avea loc în toamnă.