Bihorenii care obişnuiesc să pedaleze în natură pot acum să descopere şi aria protejată Muntele Şes. Asociaţia Ecotop Oradea, care a administrat acest sit natural până în 2018, a amenajat aici opt trasee de cicloturism, ce însumează peste 150 de kilometri.

Cele 8 trasee pun în valoare principalele văi afluente ale Crișului Repede (Valea Morii, Valea Șinteu, Valea Gepiș, Valea Mișca, Valea Borod), alături de câteva dintre principalele obiective turistice ale zonei: platoul central al Muntelui Șes, mlaștina de la Iaz, Izvoarele Barcăului.

„Traseele sunt accesibile pentru cicliști antrenați, fiind mai dificile din cauza diferențelor de nivel mari și a substratului foarte diferit de rulare. Descrierile și track-urile fiecărui traseu se pot vizualiza și descărca gratuit pe www.ecotoporadea.ro/turism”, a transmis ONG-ul, printr-un comunicat de presă.

Traseele au fost amenajate printr-un proiect finanţat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în cadrul căruia au fost realizate și acțiuni de inventariere a biodiversității acvatice pe văile afluente, fiind identificate specii de interes comunitar ce necesită protecție și includerea în fișa sitului. De asemenea, a fost tipărit și distribuit un calendar multianual cu fotografii ale unor specii protejate, obiective turistice și peisaje din Muntele Șes.

Vezi cum arată fişa unui traseu din cele 8: