Pe 21 decembrie, în prag de Crăciun, Consiliul Local a adoptat, cu votul exclusiv al PNL şi fără o dezbatere publică, obligatorie, noul Plan Urbanistic pentru Zona Construită Protejată (PUZCP) Centrul Istoric Oradea. 

Reglementările pun în pericol coerenţa arhitecturală a ansamblului urban "centrul istoric Oradea", iar asociaţia noastră va iniţia un proces pentru suspendarea şi anularea lor. Trebuie reluată întreaga procedură, cu consultarea cetăţenilor, obţinerea avizelor necesare şi respectarea legislaţiei.

Rolul unui PUZCP este de a proteja zona istorică, de a face mai uşor de aplicat regulamentul de urbanism, de a fi pe înţelesul tuturor şi de a închide "portiţe" care netezesc calea spre corupţie şi abuzuri. Cele mai multe reglementări sunt însă greu de înţeles, arbitrarii, la limita legalităţii sau chiar în contradicţie cu legea.

În lipsa unui studiu ştiinţific care să trateze "densificarea", PUZCP impune obligativitatea conformării clădirilor de la stradă la o înălţime minimă; introduce noţiunea de înălţime de referinţă, dar cu o serie de derogări arbitrarii care fac imposibilă stabilirea certă a înălţimii maxime admise; ridică interdicţia de demolare pentru clădiri reprezentantive; instituie străzi cu atractivitate ridicată pe care, în mod obligatoriu, la parter, întreg frontul dispus spre spaţiul urban public va avea caracter comercial sau public. 

De asemenea, lărgeşte trama stradală prin demolarea unor construcţii de pe străzile Plevnei şi Eroilor Deportaţi, fără studii de trafic şi de impact, şi instituie servitute publică pe construcţii aflate pe strada Principatelor Unite şi la intersecţia Bicazului - Dunării. Regulamentul creează unităţi funcţional-morfologice operaţionale, caracterizate de locuirea de tip colectiv (bloc) peste zone pericentrale unde actualmente sunt case individuale, cu parter.

Indiferent dacă orădenii le-au aflat sau nu, noile reguli intră în vigoare la 1 martie. Asta, dacă nu vor reuşi suspendarea şi, apoi, anularea lor...

Crina Meister-Nicolaescu
Avocat
Asociaţia Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor