Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a publicat luni, pe site-ul propriu, aşa-numitul draft al autorizaţiei integrate de mediu pentru ferma Nutripork din Ioşia, adică o ciornă a documentului, supusă acum analizei reprezentanţilor instituţiilor care, până la urmă, vor decide dacă autorizaţia se va emite sau nu.

Best Available Techniques

"Documentul a fost transmis tuturor membrilor CAT (n.r. Colectivul de Analiză Tehnică), de la care aşteptăm observaţii şi puncte de vedere. Apoi, vom elabora proiectul final, care va fi supus dezbaterii publice, timp de 30 de zile", a declarat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Adriana Calapod, luni, pentru BIHOREANUL. Abia după dezbaterea de o lună, autorizaţia va fi supusă votului, în acelaşi CAT.

Proiectul de autorizaţie publicat acum prevede condiţiile pe care angajaţii APM Bihor le consideră obligatorii pentru activitatea fermei. "Sunt soluţii identificate în concluziile BAT", a precizat Calapod. BAT, adică Best Available Techniques, sunt normele stabilite de Comisia Europeană pentru fermele de animale.

De pildă, proiectul de autorizaţie prevede că "se vor adopta tehnici nutriţionale adecvate, pe grupe de vârstă, bazate pe cele mai bune tehnici disponibile, în scopul reducerii azotului total excretat şi, prin urmare, a emisiilor de amoniac, satisfăcând în acelaşi timp nevoile nutriţionale ale animalelor". Documentul detaliază aceste tehnici nutriţionale.

Proiectul mai prevede în ce condiţii pot fi dejecţiile împrăştiate pe terenurile agricole (de pildă, prin acoperirea uniformă a terenului, dar nu în agregate mai mari de 6 cm).

Pentru prevenirea duhorii

În privinţa poluării aerului, proiectul de autorizaţie prevede că firma Nutripork trebuie să facă monitorizări de emisii la limita fermei, pe direcţia predominantă a vântului şi în perioada cu grad maxim de populare a halelor.

"Operatorul activităţii va gestiona activităţile din care rezultă mirosuri dezagreabile, sesizabile olfactiv, ţinând seama şi de condiţiile atmosferice, pentru a preveni creşterea intensităţii mirosurilor sau transportul mirosurilor la distanţe mari. Se interzice evacuarea mixturii de dejecţii în lagună în situaţie de ceaţă, presiune scăzută sau când direcţia predominantă a vântului este înspre municipiul Oradea", se mai arată în proiectul întocmit de APM Bihor.

După ce ani la rând în ferma Nutripork nu s-a realizat o măsurătoare concretă a mirosurilor, ceea ce a permis reprezentanţilor fermei să nege că acest complex împute oraşul, draft-ul de autorizaţie realizat acum prevede că societatea va trebui să monitorizeze emisiile de mirosuri prin olfactometrie dinamică, "pentru a determina concentraţia de mirosuri". Olfactometrul este dispozitivul anume conceput pentru măsurarea duhorii, pe care, după cum se vede, ferma Nutripork va trebui să-l folosească.

Ciorna de autorizaţie prevede şi limitele emisiilor, dar şi faptul că "nicio emisie în aer nu trebuie să depăşească valoarea limită stabilită în prezenta autorizaţie".

Documentul prevede de asemenea că "se vor întreţine perdelele vegetale existente şi se vor realiza plantări, după caz".