Barajul de la acumularea Paleu este fisurat şi are nevoie de reparaţii, ca apa să nu se reverse. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri ştie de problemă de la începutul anului, dar până acum n-a făcut decât un batardou, adică un dig menit să izoleze zona cu defecţiuni.

Un cititor al BIHOREANULUI a reclamat lentoarea cu care lucrările se derulează. „Vă aduc în atenţie mizeria creată pe lacul Paleu, datorită „profesionalismului” angajaţilor Apelor Române, care, după ce timp de două luni s-au luptat cu morile de vânt, au abandonat lucrarea, lăsând în urmă ce se vede în fotografii”, a reclamat bărbatul.

Imaginile transmise de acesta arată cum apa dintre batardoul construit de ABA Crişuri şi digul acumulării s-a umplut de alge, ca orice apă care bălteşte. O privelişte deloc plăcută pentru cei care se plimbă în jurul lacului...

Soluție provizorie

La cererea BIHOREANULUI, Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri, a confirmat că infiltraţiile au fost observate de la începutul anului, iar pe 4 mai a început construcţia batardoului, o soluţie de urgenţă şi necesară.

„În primă urgență, pentru a evita scăderea nivelului de acumulare, a fost agreată o soluție tehnică pentru izolarea zonei care prezenta infiltrații, așa că s-a efectuat construcția unui batardou, care deocamdată are rolul de a reduce debitele exfiltrate, iar după începerea lucrărilor de punere în siguranță a barajului va avea rol de izolare și punere la uscat a incintei în perioadele de ape mari”, a transmis Mihociu.

Aceasta a precizat că şantierul nu este abandonat, doar că încă se fac măsurători. „Lucrările nu sunt abandonate, s-a finalizat o primă fază a intervenției și anume crearea batardoului prezentat în imagini. Pentru continuarea lucrărilor, conform normativelor, s-a solicitat prezența unui expert atestat în exploatarea barajelor pentru a verifica starea tehnică a lucrării, precum şi pentru a stabili condițiile de exploatare şi a soluțiilor posibile în vederea îndeplinirii exigențelor prevăzute de reglementările în vigoare”, a mai spus aceasta.

Va urma

Cât va dura această expertiză nu se ştie. Cert este că batardoul va rămâne în acumulare pe toată durata lucrărilor, „care vor continua în conformitate cu soluția stabilită în urma expertizei și ținând cont de condițiile hidro-meteo”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

Conform ABA Crişuri, infiltraţia apărută în peretele lateral al turnului de manevră al barajului are un debit de 0,1 litri pe secundă. Reparaţiile sunt făcute de angajaţii ABA Crişuri.