Reprezentanţii Muzeului Oraşului Oradea au anunţat că atât sălile de la Cetate cât şi Muzeul Istoriei Evreilor de pe str. Primăriei îşi aşteaptă vizitatorii începând de marţi, 19 mai. Orădenii care vor trece pragul MOO vor trebui să respecte mai multe reguli, între care purtarea obligatorie a măştii, care să le acopere atât nasul cât şi gura.

Potrivit unui comunicat, expoziţiile vor putea fi vizitate între orele 10-13 şi 14-18 (de marţi până duminică), cu menţiunea că în intervalul orar 13-14 se va realiza aerisirea şi dezinfecţia spaţiilor. În perioada 15 mai - 30 iunie nu se vor organiza tururi ghidate.

Doar cu mască

Accesul va fi permis în muzeu numai cu condiţia purtării măştii de protecţie - medicală/non-medicală pe toată durata vizitei. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul.

"La casa de bilete va fi permis accesul simultan pentru maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii. La fel, accesul în sălile de expoziţie este permis numai pentru un număr de maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii", precizează reprezentanţii MOO. 

Vizitatorii îşi vor curăța mâinile cu dezinfectant care va fi pus la casieria muzeului. "Totodată, este obligatorie trecerea peste covorul dezinfectant sau utilizarea dispenserului automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi", se arată în informare. 

Cu verificarea temperaturii 

La intrarea în muzeu se va verifica temperatura fiecărui vizitator şi nu va fi permis accesul dacă temperatura corporală va fi de peste 37,3 gr C.
De asemenea, nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree). 

În ceea ce priveşte plata biletelor, se recomandă plata cu cardul. Traseul de vizitare, inscripţionat la nivelul pardoselilor de la fiecare nivel al muzeului trebuie respectat, la fel şi indicaţiile personalului de supraveghere.

Accesul în curtea Cetăţii şi la spaţiile de joacă existente se va realiza numai cu respectarea regulilor de distanţare socială - minimum 2 m între persoane şi purtarea mănuşilor.

Spaţiu suficient

Angajaţii MOO vor purta de asemenea măşti şi li se va lua temperatura. La casierie vor fi amplasate panouri despărţitoare, iar în birouri se va asigura distanţa dintre angajaţi. 

În ceea ce priveşte numărul maxim de vizitatori, simultan în spaţiile expoziţionale, s-a decis ca în sălile situate în Cetatea Oradea - să fie permisă prezenţa a maximum 150 de vizitatori, iar la Muzeul Istoriei Evreilor din str. Primăriei nr. 25 - maximum 25 de vizitatori, astfel asigurându-se 20 mp/persoană. 

Totodată, s-a stabilit şi semnalizat traseul de vizitare prin inscripţionarea la nivelul pardoselilor cu săgeţi de direcţionare la o distanţă de 2 m, la fiecare nivel al muzeului, dar şi semnalizarea prin amplasarea de panouri informative pentru vizitatori cu regulile de acces şi traseul de vizitare.

Expoziţii interesante

Reprezentanţii MOO anunţă că printre cele mai intersante expoziţii temporare se numără "Viaţa la curtea Regelui Matia Corvinul", expoziţia "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944"; Arta de a dărui; expoziţia "Olfactiv. Mirodenii, Răşini. Parfumuri şi miresme din antichitate până în epoca modernă", dar şi expoziţia "Invenţiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci. Apă, foc, vânt."

Expoziţia permanentă închinată Primului Război Mondial şi Generalului Traian Moşoiu aşteaptă, de asemenea, vizitatori.