Printre primele proiecte anunțate de noul primar ales Florin Birta este cel al pasajului suprateran de pe strada Meșteșugarilor.

Cu surle și trâmbițe, suntem din nou amețiți cu sumele ce vor fi investite. Potrivit documentelor, investiția se ridică la 39,9 milioane lei, echivalentul a 8,2 milioane euro, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj va fi de 35,5 milioane lei, adică 7,2 milioane euro. Primarul a declarat că lucrările la pasaj vor începe anul viitor, pe banii bugetului local, dar se va căuta în continuare o sursă de finanțare din fonduri europene.

Ceea ce e și mai impresionant este că acest pasaj va fi construit la 6 metri distanță de locuințele aflate în blocurile de pe strada Meșteșugarilor. Primarul îi asigură însă pe cetățeni să stea liniștiți, pentru că s-a făcut un studiu, pompos numit „de însorire”. Zice domnul Birta: „Construcția nu va deranja locuitorii zonei. A fost realizat un studiu de însorire, locuitorii blocurilor din vecinătate vor avea în continuare lumină și vor fi montate panouri de izolare fonică”.

Următoarea întrebare firească este dacă există alternativă. Există, cred, mai multe, una o spune chiar primarul, aceea de a face pasajul subteran, doar că e mai scumpă. Cu alte cuvinte, avem de ales între a face un lucru de calitate, dar care costă, sau a face o improvizație care distruge nu doar calitatea vieții locuitorilor din zonă, dar în final afectează imaginea și calitatea vieții întregului oraș.

Un cartier pentru locuințe este, în lumea civilizată, un loc liniștit, în care să te odihnești după o zi de muncă, unde să-ți reîncarci bateriile, unde să-ți crești copiii, unde să-ți primești prietenii. Nu o anexă la o autostradă.

Faceți, vă rog, un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă că locuiți într-un apartament din zonă, vă treziți dimineața și deschideți geamul pentru aerisire. Așa recomandă doctorul. E ora dimineții, când toată lumea se grăbește să ajungă în oraș, iar la 6 metri de dumneavoastră este o construcție masivă de beton, plină de mașini cu motoarele pornite. Inspirați adânc...

Adrian Oegar
orădean