Sâmbătă va fi o zi de curăţenie generală în Bihor. În cadrul proiectului naţional "Let's Do It", pe 12 mai şi în Bihor se va face curăţenie, voluntarii din Oradea fiind aşteptaţi de organizatori la ora 9 dimineaţa, în parcarea Lotus Center. "În restul oraşelor din judeţ, precum şi în comune, punctul de întâlnire va fi în faţa primăriilor", precizează coordonatorul bihorean al acţiunii, Mihai Pop. Cu sprijinul sponsorilor şi partenerilor, organizatorii le vor oferi voluntarilor saci şi mănuşi.

Anul acesta, vizate la curăţenie sunt 15 arii naturale din judeţ, dar şi diferite zone de pădure ori de camping. Voluntarii vor fi repartizaţi pe zone dis-de-dimineaţă. Cei care au maşini şi pot să vină cu ele, sunt rugaţi să o facă. Pentru ceilalţi, organizatorii vor asigura şi transportul.

Protejaţi apa, alta nu se inventează!

Pe lângă apelul organizatorilor proiectului, au mai lansat invitaţii de participare către fiecare cetăţean şi instituţiile publice, care se coordonează singure în cadrul acţiunii.

Cu sloganul "Protejaţi apa, alta nu se inventează", 150 de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri vor merge sâmbătă pe cursurile a şase râuri din localităţi bihorene şi arădene. Împărţiţi în echipe, aceştia vor curăţa râurile Crişul Repede în zona Priza de Apă Oradea, Peţa în Oradea, în zona barajului de atenuare, Crişul Negru în Tinca, Talpoş şi Tămaşda, Holod în Dobreşti, Bistra în Chiribiş şi Crişul Alb în Chişineu Criş (jud. Arad).

La rândul lor, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana vor bifa o acţiune de voluntariat. Peste 100 de militari bihoreni vor curăţa zonele Vârfuri (comuna Criştioru de Jos) şi Poiana cu Narcise de la Goronişte, comuna Tinca.

Aşteaptă voluntari

Curăţenie vor face şi 28 de angajaţi ai Penitenciarului Oradea, alături de 31 de persoane private de libertate în regim deschis. Toţi vor participa, ca voluntari, la activităţi de ecologizare şi igienizare pe liziera pădurii Nojoridului.

O altă instituţie locală care se alătură proiectului de voluntariat este Primăria Oradea. Poliţişti locali, funcţionari ai Primăriei, voluntarii care deja colaborează cu Poliţia Locală şi elevi orădeni vor curăţa malurile Crişului de gunoaie, între podurile Dacia şi Densusianu. Toţi cei care doresc să participe la această acţiune sunt aşteptaţi sâmbătă, la ora 9, vizavi de Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.