După ce în primul tur mulţi dintre românii din străinătate care au stat la cozi ore în şir nu au apucat să voteze, fapt ce a stârnit revoltă generală şi chiar proteste în toată ţara, alegătorii s-au grăbit să meargă să voteze în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit Digi24.ro, românii stăteau la cozi de dinainte de deschiderea urnelor, la secţiile din Munchen, Paris, Stuttgart şi Torino şi încă de sâmbătă seară, mai mulţi români aşteptau şi în faţa Institutului Cultural din Londra.
O tânără spunea că a printat 1.000 de declaraţii pe propria răspundere pentru a le oferi celor care vin la vot şi pentru a uşura, astfel, procesul de alegere a noului preşedinte.
Unii dintre cei care stau la cozi au dus cu ei periuţe de dinţi, simbolic. "La Munchen se stă la coadă cu periuţele de dinţi. Se va sta până se va vota" - arată o postare care a devenit virală pe Facebook.
Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 7.30, la românii formaseră o coadă care se întindea pe două străzi, iar la Munchen aproape 300 de oameni aşteptau să voteze. Cozi erau şi la Paris, Chişinău şi Stuttgart.
Românii se tem că nu vor apuca să voteze, la fel cum s-a întâmplat în primul tur. De altfel, pentru ca procesul de vot să meargă mai repede, mai mulţi voluntari le împart celor care așteaptă formulare pentru declarațiile pe proprie răspundere privind faptul că nu au mai votat şi nu vor mai vota la altă secţie de votare.
Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru românii care votează în străinătate poate fi completată în afara secţiei, urmând a fi datată şi semnată în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Această declaraţie este disponibilă atât pe site-ul MAE, cât şi pe cel al Biroului Electoral Central, arată Mediafax.
De alfel, la Paris este aşteptat să voteze şi noul ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, care a promis că va sta la coadă pentru a vedea cum funcţionează procesul de vot.
Numărul românilor de peste hotare care vor merge duminică la vot ar putea fi de două ori mai mare faţă de cel înregistrat în urmă cu două săptămâni, spun specialiştii. Pe 2 noiembrie, peste 161.000 de români din diaspora şi-au exprimat opţiunea, mai scrie Digi24.ro.