Cu cântece de cor şi fanfară, precum şi o pleiadă de interjecţii "Amin!" în fundal, mai bine de două ore, în Piaţa Unirii, s-a ţinut, sâmbătă, "o adunare publică" în care organizatorii, episcopi, pastori, politicieni, citând adesea din Biblie, le-au vorbit celor peste 6.000 de participanţi despre sfinţenia uniunii dintre un bărbat şi o femeie şi despre cea a vieţii în sine.

Motivul adunării, urmate şi de un marş până la Maternitate, a fost acela de a arăta că şi orădenii, respectiv bihorenii îşi doresc modificarea Constituţiei României pentru a preveni căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi promovează naşterea cât mai multor prunci. Nu degeaba ziua aleasă pentru manifestare a fost cea a sărbătorii Bunei Vestiri.

Fără interpretări!

Coaliţia pentru Familie şi susţinătorii ei vor modificarea Articolului 48 din Constituţia României care vorbeşte despre căsătorie ca fiind uniunea dintre "soţi", astfel încât să se stipuleze concret şi fără loc de interpretări că uniunea se poate face doar între un bărbat şi o femeie. Totodată, prin această acţiune s-a militat şi împotriva avortului, mulţi dintre cei care au vorbit spunând că viaţa este un dar şi că femeile ar trebui să nască mulţi copii.

La "Marşul pentru Viaţă" au participat orădeni şi bihoreni de toate vârste, preoţi, călugăriţe, un cor ortodox şi o fanfară baptistă, pe scena instalată în Piaţa Unirii stând organizatorii, cei patru episcopi bihoreni – Sofronie Drincec (ortodox), László Böcskei (romano-catolic), Virgil Bercea (greco-catolic), István Csűry (reformat) –, pastori, politicieni, între care Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea, precum şi preşedintele Coaliţiei pentru Familie la nivel naţional, Mihai Gheorghiu.

După "modelul original"

La fel cum au făcut-o şi alţi vorbitori, coordonatorul evenimentului, Daniel Burtic, a cerut public parlamentarilor României şi preşedintelui Klaus Iohannis - deseori menţionat în speech-uri - să organizeze referendumul de schimbare a Constituţiei pentru data de 23 aprilie.

Folosind citate şi învăţăminte din Biblie, cei patru episcopi au vorbit despre importanţa familiei tradiţionale şi despre darul imens pe care oamenii îl au prin posibilitatea de a avea copii. "Ceea ce Dumnezeu a lăsat, omul nu poate schimba. De aceea suntem cu toţii azi împreună pentru a da mărturie şi a spune un "da" hotărât vieţii, un "da" hotărât familiei, aşa cum a lăsat-o şi a binecuvântat-o Dumnezeu", a spus episcopul Sofronie. "Vedem, înţelegem şi ne doare că în sufletul oamenilor patimele se înmulţesc, păcatul, plăcerea pun stăpânire pe inimile multora dintre semenii noştri", a adăugat acesta.

La rândul său, László Böcskei a spus că viaţa şi familia trebuie apărate. "Se încearcă o redefinire a acestui model unic (cel al familiei), sugerându-ni-se parcă să citim după un alt alfabet decât cel pe care l-am învăţat…", a spus acesta. "Viaţa trebuie apărată în acel tipar pe care Dumnezeu l-a lăsat (…) Trebuie să trudim neobosit pentru a ocroti şi a perpetua leagănul vieţii, în modelul original. Să apărăm familia, să apărăm mamele şi să apărăm copiii", a mai spus acesta.

Homosexualii şi neghina

Bihorenilor prezenţi în piaţa Unirii le-au mai vorbit şi preşedinţii comunităţilor penticostale şi baptiste din Oradea, Ioan Moldovan, respectiv Petru Vidu. Acesta din urmă a fost, poate, cel mai tăios dintre vorbitori, cerând cu insistenţă organizarea referendumului pentru familia tradiţională.

Tot el a fost cel care a vorbit despre existenţa unei propagande împotriva valorilor creştine şi despre "cluburi de homosexuali", toate acestea fiind - a lăsat acesta să se înţeleagă - "neghină" în grâul celor care respectă Biblia. "Nu poate fi propăşire spirituală în imoralitate. Nu poate să fie binecuvântare pentru ţară atunci când România va fi împânzită cu oameni care trăiesc în nelegiure", a avertizat acesta.

Fiind vorba despre o adunare profund religioasă, niciunul dintre vorbitori n-a uitat să trimită rugăciuni şi binecuvântări pentru ţară şi oamenii ei. Cei trei politicieni care au luat cuvântul - Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea - i-au asigurat pe cei prezenţi de sprijinul lor şi au spus că le împărtăşesc crezul.

Intervenţiile lor n-au fost, însă, lipsite de "perle". Fostul preşedinte al PNL Bihor, Popa, a spus că "sărută dreapta" tuturor mamelor şi femeilor care aşteaptă copii, în timp ce preşedintele ALDE Bihor, Bodea, a spus că se roagă ca "Dumnezeu să binecuvânteze această ţară cu oameni care să ia decizii biblice" (!).

Cerul, în alb

Programul adunării publice - care i-a cam obosit pe unii dintre participanţi, cei din grupurile din spate chiar începând să pălăvrăgească între ei - a inclus intonarea cântecului "Cu noi este Dumnezeu", "Binecuvintează, Doamne, România!", "Odă bucuriei" şi imnul cântat şi la protestele de susţinere pentru familia Bodnariu.

Înainte de încheiere, la semnalul organizatorilor, participanţii au eliberat baloane albe spre cer, ţinând totodată sus afişele prin care cer respectarea familiei tradiţionale şi dreptului la viaţă pentru copiii nenăscuţi.

După ora 18, cei circa 6.500 de participanţi s-au încolonat pentru a porni în marş spre Maternitatea orădeană, oprindu-se în faţa catedralei ortodoxe pentru o scurtă rugăciune. La Maternitate, 10 vorbitori au militat, prin speech-urile lor, împotriva avortului, întregul eveniment încheindu-se printr-o nouă rugăciune rostită de episcopul ortodox Sofronie Drincec.