Inspectorii Serviciului Judeţean de Metrologie Legală au început săptămâna trecută un program de control privind legalitatea mijloacelor de măsurare şi a măsurătorilor în domeniul tranzacţiilor comerciale pentru determinarea maselor în vederea protejării persoanelor fizice şi juridice împotriva măsurătorilor incorecte sau false, acţiune care va continua şi în perioada următoare, conform unui calendar stabilit la nivel naţional.

"Scopul acţiunii de control, desfăşurată joi şi vineri în pieţele aparţinând domeniului public (Cetate, Decebal, Rogerius) şi în piaţa privată West Market (n.r. – de pe şoseaua de centură) a avut ca obiectiv determinarea corectitudinii introducerii pe piaţă a mijloacelor de măsurare, cântare, utilizate la vânzarea diferitelor produse. Au fost verificate documentele de conformitate pentru introducerea pe piaţă a mijloacelor de măsurare, corectitudinea şi valabilitatea marcajelor de verificare metrologică şi s-au făcut testări în serviciu pentru determinarea erorilor de măsurare", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, şeful Serviciului Judeţean de Metrologie Legală, Dorel Creţ.

Potrivit acestuia, majoritatea cântarelor verificate, 47 la număr, aflate în proprietatea şi în folosinţa a 23 de operatori economici (persoane fizice şi persoane juridice) au fost găsite în regulă. Nu toţi, însă. "Inspectorii au întocmit 22 de procese-verbale de control şi trei de constatare a unor contravenţii", a spus Creţ.

Concret, o persoană fizică din judeţul Buzău care vindea cartofi în piaţa West Market, precum şi două firme, una activând în aceeaşi piaţă, iar cealaltă în Piaţa Rogerius, au fost amendate cu suma totală de 7.500 lei, persoana fizică cu 2.500 lei, iar firmele cu câte 5.000 lei, pentru depăşirea erorii maxim admise – adică de la 15 grame în sus.

"Faţă de acţiunile de anul trecut, putem spune că numărul neconformităţilor constatate este mai mic", spune şeful Serviciului Judeţean de Metrologie Legală.

Pe de altă parte, inspectorii au atenţionat administratorii pieţelor că au datoria să se asigure că persoanele fizice şi persoanele juridice cărora le închiriază spaţii în incinta acestora folosesc mijloace de măsurare în mod corect, cu documentele de conformitate şi marcaje de verificare metrologică valabile.