Specialiștii în hidrologie prognozează că, în luna februarie, bazinele râurilor din Bihor, adică Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru, vor înregistra valori peste mediile multianuale lunare.

Concret, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, râurile mari și mici din județ ar putea avea debite crescute în următoarele săptămâni, ceea ce ar putea duce la revărsări de ape sau inundații.

Aceeași prognoză este valabilă și pentru râurile din bazinele Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Cerna, Bistrița şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului. În schimb, pe alte râuri din țară, precum Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad și afluenții Prutului, hidrologii preconizează că vor fi debite mult mai scăzute decât normalul acestei perioade, la un nivel de sub 30% din mediile multianuale, dovadă că seceta s-a accentuat pe timpul iernii.

Pe râurile de la munte, din nordul, estul și centrul României, există riscul să se formeze bucăți de gheață, a mai transmis INHGA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!