Rezultatele foarte slabe obţinute de şefii PSD Bihor la alegerile locale nu contează deloc pentru liderii organizaţiei. Membrii Biroului Politic Judeţean al PSD Bihor s-au reunit joi, în şedinţă, şi au decis să îi propună pe locurile eligibile pentru Camera Deputaţilor pe preşedintele Ioan Mang şi preşedintele executiv Emilian Pavel, iar la Senat pe Florian Bodog, preşedintele PSD Oradea.

Pe lângă că sunt cei trei mari şefi ai filialei, ei sunt şi cei răspunzători pentru eşecul usturător de la scrutinul recent organizat, când Mang, candidat la preşedinţia CJ Bihor, a obţinut doar 14% din voturi, sub scorul partidului, iar Pavel, în cursă pentru Primăria Oradea, a strâns doar 7% din sufragii. Bodog a completat trio-ul acestui eşec, deoarece, în calitate de preşedinte al PSD Oradea, a coordonat, cel puţin teoretic, campania electorală din municipiu.

„O mascaradă”

„Şedinţa a fost convocată pentru votarea candidaţilor, dar votul a fost de formă. La Senat, Mang ne-a spus că s-a impus de la Bucureşti să fie Florin candidatul (n.r. Florian Bodog), iar la Camera Deputaţilor a zis că aşa e cutuma, ca preşedintele organizaţiei să deschidă lista”, a declarat pentru BIHOREANUL un social-democrat care a participat la şedinţă.

Pentru cel de-al doilea loc pe care PSD-iştii îl consideră eligibil pentru Camera Deputaţilor au fost peste zece doritori. Pe lângă Emilian Pavel, au mai visat la deputăţie cei trei PSD-işti bihoreni care deţin acum un mandat, adică Ioan Sorin Roman, Gheorghe Bogdan şi Dumitru Gherman, dar şi Felix Cozma (fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici), Lilla Debelka (fost secretar de stat), Békési Csaba (directorul AJOFM Bihor), Bujor Chirilă (consilier judeţean, fost primar în Ţeţchea), şi alţii.

„Mang a venit cu rezultatele unui sondaj, pe care pretinde că l-a făcut în Oradea, şi care ar arăta că Emilian Pavel are scorul cel mai bun, 13%, adică aproape dublu faţă de cât a obţinut la alegerile locale, acum 3 săptămâni”, a mai spus sursa BIHOREANULUI. Chiar dacă pentru mulţi PSD-işti a fost evident că un sondaj real nu are cum să-l crediteze pe Pavel cu un scor atât de bun, nici unul n-a ripostat în şedinţă. „Doar Cristi Laza, de la Sânmartin, a spus că nu ne trebuia sondaj, că s-a văzut la alegerile locale”, a mai pretins sursa.

Cert este că, într-un vot formal, toţi liderii PSD Bihor au decis să acorde al doilea loc elibil de deputat pentru fostul europarlamentar. „A fost o mascaradă, nu un vot. Să decizi că mergi la alegerile parlamentare cu aceleaşi persoane care au pierdut acum trei săptămâni, este jenant”, a mai spus social-democratul.

Mang, nicio vorbă

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele PSD Bihor a refuzat să deconspire rezultatul votului de joi. „Nu este o listă finală, doar avem nişte propuneri. Lista finală o vom avea după ce o va semna domnul Ciolacu”, a declarat Mang, precizând că vineri se va întâlni la Bucureşti cu liderul partidului.

În ciuda insistenţelor, şeful social-democraţilor bihoreni nu a vrut să spună nici cine sunt propunerile organizaţiei. Întrebat, concret, dacă găseşte oportun ca el şi Pavel să deschidă lista la Camera Deputaţilor, Mang a spus: „Vedem când mă întorc de la Bucureşti cine deschide lista”. 

Rămâne de văzut, aşadar, dacă Ciolacu, care săptămâna trecută părea că militează pentru primenirea PSD, ca efect al alegerilor locale, le va da şefilor din PSD Bihor binecuvântarea să se refugieze în Parlament...