Protestul împotriva exploatării aurului cu cianuri la Roşia Montană a continuat joi seară, cu un spectacol inedit, pe ritmuri de tobe şi buciume, dar şi cu jonglerii cu foc. Zeci de activişti, de toate vârstele, s-au strâns din nou în Piaţa Unirii, înfruntând frigul pentru mai bine de două ore.

Ca de obicei, protestatarii s-au instalat în faţa statuii lui Mihai Viteazul în jurul orei 18, aducând cu ei deja "tradiţionalele" pancarte cu mesaje împotriva exploatărilor. Pe soclul statuii, câţiva tineri au făcut atmosferă, la tobe africane, iar din când în când sunetul buciumelor "spărgeau" ritmul, făcându-i mai atenţi pe cei care treceau prin zonă.

După ce două activiste au început să îngâne, timid, la megafon "Vrem natură, nu cianură, / Stat de drept, nu stat inert", în jurul orei 19.40, atenţia celor prezenţi a fost captată de trei tineri care au făcut jonglerii cu foc. Într-o ploaie rece şi deasă, spectacolul a durat doar câteva minute, dar suficient cât să-i încânte pe micuţii veniţi şi ei să "protesteze", alături de părinţi.

Întâlnirea s-a încheiat după aproximativ două ore, cu promisiunea că vineri seară, de la aceeaşi oră, 18, activiştii se vor aduna din nou, pentru acelaşi scop. De data aceasta, vor picta şi îşi vor pregăti pancartele şi steagurile pentru marşul de duminică, de la ora 17.

Ca o ironie, la un moment dat, prin apropiere a trecut un grup de tineri cărora unul dintre activişti a încercat să le ofere pliante cu informaţii despre ce ar însemna exploatările cu cianură pentru mediu şi pentru Roşia Montană. "Ce este, de fapt, Roşia asta?", a întrebat senin unul dintre ei...