O nouă zi plină, luni, pentru procurorii anticorupţie. După ce l-a "săltat" pe şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, DNA a anunţat reţinerea primarului de Constanţa, Radu Mazăre, după 7 ore de audieri.
Mazăre a mers la sediul DNA pentru audieri "pregătit pentru orice", cu bagajul gat afăcut: un trening, o carte, o cruce şi ceva de mâncare, după cum le-a povestit el jurnaliştilor.
"Nu ştiţi că arestului Poliţiei Capitalei i se mai spune şi Beciul Domnesc?", a întrebat edilul, întrebat de jurnalişti ce părere are că arestul Poliţiei Capitalei este plin de VIP-uri din lumea politică şi a afacerilor.
Potrivit unui comunicat emis luni seară de DNA, Radu Mazăre este acuzat de 3 infracţiuni de luare de mită, de abuz în serviciu şi două infracţiuni de conflict de interese. Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al edilului, arestat preventiv într-un alt dosar.
În esenţă, Mazăre este acuzat că, în perioada 2006-2009, ajutat de Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două firme, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat, au reţinut procurorii anticorupţie, citaţi de evz.ro.
Mazăre mai este acuzat şi că, tot cu ajutorul lui Strutinsky, între anii 2008 şi 2014 a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În acelaşi timp, compania de salubitate şi primăria Constanţa au încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – circa 335 milioane de euro, au arătat procurorii. Şi în acest caz, mita a fost disimulată prin contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi, au mai notat procurorii anticorupţie.
Prejudiciul creat astfel de edil se ridică la 112.557.288 lei, adică circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.
În cursul zilei de marţi, atât Mazăre cât şi "ajutorul" său vor fi prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă.