Începând din 4 februarie 2016 Oradea are un nou spaţiu destinat dezbaterilor - Cuibul Democraţiei. Într-un spaţiu pus la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, Cuibul a fost amenajat de Fundația Progress Bistriţa, cu sprijin financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014.

Asemenea celorlalte cuiburi deschise în biblioteci publice din alte 13 orașe ale României, Cuibul Democrației din Oradea urmărește crearea și introducerea unui tip de spațiu ce lipsește din societatea românească: spațiul de întâlnire, dialog și colaborare pentru cetățeni. Cuibul este inspirat de o instalație de artă amenajată de Mark Reigelman în vecinătatea Bibliotecii Publice din Cleveland.

În cadrul proiectului „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”, Biblioteca şi Fundaţia Progress au coalizat un grup de aproximativ 15 voluntari - cetăţeni şi reprezentanţi ai unor ONG-uri locale - care s-au implicat activ în amenajarea spaţiului, au urmat un curs de formare în domeniul cetăţeniei active şi şi-au exersat abilităţile prin aplicarea unor chestionare în cadrul unui audit de performanţă a două autorităţi publice locale. Inaugurarea Cuibului Democraţiei s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor unor ONG-uri locale, ai unor instituţii publice şi mass-media, care au dezbătut aspecte despre rolul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea orașului nostru.

Cuibul Democrației din Oradea va fi deschis tuturor cetățenilor, grupurilor informale, ONG-urilor, instituțiilor publice și chiar întreprinderilor sociale care aveau nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking sau schimburi de idei.

Cuibul se află la etajul doi al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, pe str. Armatei Române, nr. 1/A, Oradea, şi poate fi rezervat la Secretariatul instituţiei. Date de contact: 0359.800.368, bibliobihor@yahoo.com. Aşadar, vă aşteptăm în Cuib, dar şi la Bibliotecă!

Paul Zoţ
Bibliotecar