Fenomenul directorilor demişi pe criterii politice şi repuşi în funcţie de instanţă consumă sume uriaşe de la buget, dar duce şi la situaţii absurde.

Radu Gheorghe a fost demis din funcţia de director economic din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Călăraşi în urmă cu un an. Nemulţumit de decizia foştilor săi colegi, bărbatul a decis să conteste demersul în instanţă.

La trei luni de la demitere însă, bărbatul a decedat. În mod normal, procesul ar fi trebuit să se suspende, dar în cazul lui Radu Gheorghe nu s-a întâmplat aşa. Nu numai că procesul a continuat, dar instanţa i-a şi dat câştig de cauză.

Astfel, reprezentaţii Ministerului Agriculturii au fost nevoiţi să numească în funcţia de director economic, un mort. Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură din Călăraşi susţin că au anunţat Ministerul Agriculturii de decesul "noului director", însă nu au primit niciun răspuns.

Decedatul a fost numit în această funcţie în urmă cu o lună şi la aproximativ nouă luni de când a trecut în nefiinţă.

Nu este prima situaţie ciudată creată de demiterile operate în instituţiile de stat. Astfel, mai mulţi directori demişi au decis să dea statul în judecată şi chiar au avut câştig de cauză. S-a ajuns, astfel, la situaţia în care, în mai multe instituţii sunt câte doi sau trei directori pe acelaşi post. De exemplu Casa de Pensii Braşov are doi directori, în urma suspendării măsurii de demitere a fostului coordonator al instituţiei.

De asemenea, în luna februarie a acestui an, la Agenţia pentru Prestaţii Sociale din Cluj, funcţia de şef era împărţită de trei persoane: un director demis după ieşirea PSD de la guvernare, care şi-a recâştigat postul în instanţă, un director aflat în concediu medical, şi un director interimar, numit cu o lună înainte.