Se-ntâmplă-n România! Un bărbat din Capitală care este surdo-mut a fost amendat de Jandarmeria Bucureşti cu 2.000 de lei pe motiv că… a scandat lozinci anti-PSD cu prilejul congresului partidului din 10 martie.

"Am fost amendat pentru că am scandat lozinci deşi sunt surdo-mut", a comunicat Ioan Duia, pentru Digi24.ro.

"Singurele vorbe pe care le scoate el sunt niste strigăte. Ioan Duia nu vorbeşte. A plâns. Eu am venit să vorbesc cu el. A fost o întâmplare, bănuiesc că în viaţa lui, la 54 de ani, nu cred că a mai avut nicio amendă pentru nicio faptă şi să-l amendezi pentru faptul că a strigat lozinci defăimătoare mi se pare imposibil. Strigător la cer", a precizat Ion Ene, prietenul bărbatului amendat.

Deşi procesul verbal notează negru pe alb de ce a fost amendat protestatarul, explicaţiile diferă după ce jandarmii au aflat de dizabilitatea omului, mai notează Digi24.

"Persoana în cauză a participat în data de 10.03 la o adunare publică nedeclarată, chiar o contramanifestaţie. Persoana nu a fost sancţionată pentru tulburarea în vreun fel a ordinii publice. Încă o dată, a fost sancţionată pentru participarea la contramanifestaţie", susţine Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Un reprezentant de la Jandarmerie a recunoscut, însă, pentru Adevărul.ro, că "într-adevăr, agentul constatator, jandarmul care a aplicat sancţiunea, a înţeles să descrie fapta persoanei menţionând că a scandat şi lozinci". "Temeinicitatea şi legalitatea acelei fraze din procesul verbal poate fi stabilită doar de o instanţă de judecată, care poate aprecia dacă menţine  valabilitatea procesului verbal sau îl poate anula", au explicat oficiali din Jandarmeria Capitalei pentru "Adevărul".

Omul nici nu îşi permite să achite amenda.

Situaţia sa a fost prezentată şi de pagina celor din organizaţia "Corupţia Ucide". "Revoltător este faptul că domnul Ioan Duia este surdo-mut, dar a fost sancţionat de către Jandarmerie cu 2.000 de lei pentru participare şi scandarea de lozinci", se arată în postarea preluată de adevarul.ro.

 "E absurd ca o persoană surdo-mută să fie amendată pentru că ar fi strigat lozinci. În primul rând pentru că agentul constatator nu cunoaşte limbajul semnelor şi nu poţi să ştii ce a comunicat exact acea persoană. În al doilea rând, fiind surdă, persoana nu se putea exprima verbal, ci doar prin gesturi. E aberantă decizia asta. Din păcate, este nevoie de o înţelegere reală asupra felului în care o persoană surdă şi cu deficienţe de auz se exprimă pentru că nu se acordă nici importanţă limbajului semnelor, nu se recunoaşte necesitatea intervenţiei a unui interpret în limbajul semnelor care să faciliteze comunicarea persoanei surde cu alte persoane sau cu instituţii", a explicat Bogdan Anicescu, asistent social şi interpret în limbaj mimico-gestual la Asociaţia Naţională a Surzilor.

Potrivit adevarul.ro, în aceeaşi zi, au mai fost împărţite mai multe amenzi protestatari, majoritatea de câte 500 de lei, pentru "participare la contramanifestaţie şi scandări de lozinci împotriva persoanelor care-şi desfăşurau legal activitatea la Congresul PSD". Potrivit paginii de Facebook Corupţia Ucide, şase persoane au fost sancţionţionate pentru perturbarea liniştii publice, patru dintre acestea fiind conduse către secţiile de poliţie cu duba Jandarmeriei. De pildă, preşedintele ONG-ului Eco Civica, Niculae Rădulescu Dobrogea, a primit o amendă de 1000 de lei pentru că avea o pancartă pe care scria: "Liviu Dragnea reales la al XIV-lea Congres".