Trei orădeni au fost reţinuţi, miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Oradea, pentru trafic intern de droguri de risc.

Crescute... la cort

"La data de 05.02.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat 5 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Oradea, în urma cărora a fost descoperită o cultură indoor de canabis, formată din 25 de plante ajunse la maturitate, reprezentând 4,5 kg de materie vegetală verde", se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de DIICOT.

La percheziţii, anchetatorii au mai ridicat droguri de diverse tipuri - 5 comprimate de ecstasy, 1,5 grame DMT, 2 grame de canabis uscat -, suma de 1.300 de lei, precum şi ustensile folosite în "procesul de producţie": un cort special amenajat pentru cultivarea plantelor, lămpi LED, ventilatoare, filtru de carbon, fertilizatoare.

Imaginile date publicităţii de procurori arată cum plantele de canabis fuseseră aduse la maturitate într-n cort din folie de plastic amenajat într-un alt spaţiu închis, iluminat artificial, încălzit şi ventilat cu atenţie, pentru a asigura condiţiile optime pentru dezvoltarea culturii.

"În cursul zilei de astăzi (joi – n.r.), cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile", mai anunţă DIICOT, precizând că acţiunea a avut parte de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

UPDATE: Cultură ilegală, în chirie

Potrivit unui comunicat transmis tot joi de Poliția Bihor, cele cinci percheziţii domiciliare făcute în Oradea au vizat "documentarea şi probarea activităţii infracţionale a cinci tineri de 23, 21, 20, 20, respectiv 15 ani, din municipiul Oradea şi din municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, bănuiţi de comiterea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc".

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurorii DIICOT au descoperit cultura indoor "într-o locaţie închiriată de membrii grupării", potrivit informării IPJ Bihor. Plantele ajunseseră la o înălţime de 85 cm. 

În urma recoltării materiei vegetale, a mugurilor şi a inflorescenţelor de pe aceste plante, au rezultat 4,5 kilograme de canabis, mai arată polițiștii.

UPDATE: Traficanţii, în arest la domiciliu

Procurorii DIICOT au solicitat, joi, plasarea în arest domiciliar al celor trei persoane reţinute în urma acţiunii de miercuri, iar propunerea a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor.

Este vorba despre Remus Marian Florian, Szabo Oliver şi Vlad Ionuţ Mariş, care sunt anchetaţi pentru trafic de droguri de risc. Potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţei, cei trei inculpaţinu au voie să părăsească locuinţele fără permisiunea organului judiciar şi au obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi.

Totodată, celor trei tineri li s-a interzis să comunice, direct sau indirect, cu ceilalţi doi inculpaţi, lăsaţi în libertate de anchetatori, Beniamin Gabriel Apati şi Marius Nicolae Negru. Măsura mai poate fi contestată de Remus Marian Florian, Szabo Oliver şi Vlad Ionuţ Mariş la Curtea de Apel Oradea, în termen de 48 ore de la pronunţare.