Într-o singură zi, marţi, în Bihor, au avut loc cinci incendii care au mistuit livezi, culturi agricole şi terenuri virane, iar toate puteau fi evitate, dacă oamenii ar ţine cont că seceta şi canicula au uscat excesiv pământurile şi orice mică scânteie este suficientă pentru dezlănţuirea focului.
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crişana, două dintre cele cinci incendii au fost provocate de ţigări nestinse, aruncate pe jos, la întâmplare.
S-a întâmplat în Botean, comuna Ineu, unde au ars 3 hectare de vegetație uscată, aproximativ 20 de pomi fructiferi și circa 7 ari de viță de vie, şi în Petreu, comuna Abrămuţ, unde s-au făcut scrum șase hectare de cultură de grâu și aproximativ 0.5 hectare de rapiță.
Alte două incendii au avut loc în Ginta (comuna Căpâlna) şi în Beiuş, unde în total peste 2,5 hectare de vegetaţie uscată a fost mistuită, după ce oamenii au aprins focul intenţionat, probabil cu scopul de a igieniza pământurile. Flăcările s-au extins periculos, dar pompierii au reuşit să evite propagarea lor la locuinţe.
De asemenea, în aceeaşi zi, un lan de grâu din Salonta a fost cuprins de flăcări. Pompierii au concluzionat că suprafaţa de circa 1,5 hectare a fost mistuită după ce căldura solară radiată de cioburi de sticlă aflate pe terenul respectiv a declanşat incendiul.
Acest efect de lupă este o cauză frecventă de incendii în zilele toride şi poate fi evitat dacă deşeurile sunt aruncate la locul lor, nu la nimereală, pe pământ.