Managerul Spitalului Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat, într-un interviu acordat televiziunii Digi24, că cel puțin 10% din doctorii unității medicale ar putea fi dați afară, fără să li se simtă lipsa, pentru că nu tratează suficienți pacienți.

Invitat la emisiunea „În fața ta”, Carp a vorbit despre gestionarea resursei umane din spital și despre analiza lunară privind eficiența fiecărei secții, pe care a introdus-o și despre care, de altfel, a mai vorbit și în plan local.

„Venea la serviciu, nu lucra nimic, dar salariul îl lua”

Managerul a spus că această analiză, cu date precum durata de spitalizare, complexitatea cazurilor și, implicit, fondurile atrase în spital, a scos la iveală care sunt medicii care nu tratează pacienți și, astfel, nu atrag bani din sistemul de sănătate nici cât să-și acopere salariile.

Carp a exemplificat cu situația unui chirurg pediatru care, în 5 luni, a produs o asemenea pagubă de 50.000 de lei. „Am văzut zilele trecute o situație financiară și am constatat că un chirurg de copii din Spitalul Judetean ne-a făcut o pagubă de 50.000 de lei, în 5 luni. Între salariul lui și prestația lui medicală diferența era de 50.000 de lei”, a declarat managerul Spitalului Județean.

„Venea la serviciu, nu avea pacienți, nu lucra nimic, dar salariul îl lua”, a mai spus Carp.

Prost, dar anonim

Întrebat de jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu ce a făcut, în acest caz, managerul a spus că nu are soluții. „Nimic, legea a fost prost făcută, pentru că nu există aceste criterii de performanță și de diferențiere. (...) Am rămas cu paguba. Dacă un doctor nu își face treaba, din punct de vedere legal nu îl poți da afară. (...) Este un asistat social al spitalului și nu ai cum să scapi de el”, a susținut managerul Spitalului Județean, fost senator PNL de Bihor.

Întrebat de ce chirurgul cu pricina nu a avut de lucru, Carp a spus că nici nu este căutat de persoanele bolnave, nici alți doctori nu îi transferă pacienți. „Pentru că nu e bun”, a concluzionat managerul.

Deși îl consideră un medic slab, care n-ar trebui să trateze pacienți, Carp nu l-a nominalizat pe respectivul chirurg. BIHOREANUL l-a contactat pe manager, solicitându-i să spună cine este acest doctor, dar Gheorghe Carp a refuzat.

20 din 500, inutili

În schimb, în emisiunea de la Digi24, managerul a mai făcut o declarație relevantă: că Spitalul Județean s-ar putea lipsi fără probleme de 20 dintre cei 500 de medici ai unității medicale. „Am mai mulți (n.r. doctori care nu îngrijesc pacienți), din 500 sunt vreo 20 de care cu mare drag m-aș despărți, dar din punct de vedere legal nu am cum”, a declarat Carp.

Altfel spus, managerul este conștient că are în subordine medici plătiți din bani publici, cu bani deloc puțini, care nu fac nimic și care nici n-ar trebui să ocupe respectivele posturi, dar nu identifică pârghii prin care aceștia să fie îndepărtați din sistem.

Carp a recunoscut, în schimb, că cei 20 de medici aduc deservicii doctorilor buni, care trebuie să asigure Spitalului Județean fondurile și pentru colegii leneși sau nepricepuți.

„Ne plângem tot timpul de lipsa de medici, dar cred că 10% din cei pe care îi cunosc și cu care lucrez, dacă nu ar mai fi, nu s-ar simți. Pentru că ei încarcă nota de plată a spitalului, nu aduc niciun fel de contribuție la tratarea pacienților și reprezintă o cheltuială în plus”, a mai spus managerul Spitalului Județean din Oradea.

Vezi emisiunea la care a participat dr. Carp aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!