Un recuperator orădean, Petru Pușcaș (44 de ani), și o femeie care a lucrat ca funcționară la Banca Transilvania, B.F. (37 de ani), au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, fiind acuzați de o serie de infracțiuni.

Cu complicitatea femeii, Pușcaș a furat din contul unei persoane decedate peste 1,3 milioane de lei, „rețeta” folosită fiind complexă și cu mai mulți interpuși. 

Infracțiuni „grele”

Confom unui comunicat transmis joi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului P.P.G. în vârstă de 44 de ani. El este acuzat că a săvârșit, în calitate de autor, infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată  (27 acte materiale) și spălarea banilor.

De asemenea, „în calitate de instigator”, acesta este acuzat că a comis uz de fals, fals în declarații și participație improprie la fals intelectual. 

În același dosar, Parchetul a trimis-o în judecată pe inculpata B.F. în vârstă de 37 de ani, acuzată că a săvârșit infracțiunile de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale).

Funcționară... săritoare

Procurorii transmit că, folosindu-se de calitatea de funcționar bancar la Banca Transilvania în Oradea, femeia a accesat în perioada 12 noiembrie 2019 - 18 martie 2020, fără a avea acest drept, datele informatice aferente contului unui client al băncii menționate, după ce acesta a decedat. 

Femeia a utilizat aplicațiile informatice ale băncii, „aflând astfel conținutul contului bancar, precum și datele de identitate ale clientului, şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului”. Așadar, inculpata a acționat cu bună știință. 

Cum a scos banii 

Pe 19 martie 2020, inculpatul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numește Petru Pușcaș și este un cunoscut recuperator, și-a pus un complice, Răzvan Pașc, să se prezinte la Banca Transilvania și să-i arate funcționarei care era pe-o mână cu ei o procură notarială falsă prin care să fie împuternicit pe contul clientului care decedase. 

Ulterior, între 19 martie 2020 și 31 martie 2020, Petru Pușcaș a intrat în aplicațiile de internet și mobile banking ale BT, a răscumpărat obligațiuni și apoi a transferat în total 1.373.000 de lei către mai multe conturi bancare „aparținând unor persoane fizice și juridice controlate prin interpuşi, sume de bani care au fost ridicate ulterior în numerar”.

Escrocul a intrat în aplicațiile băncii, respectiv în contul bancar al decedatului folosindu-se de o cartelă cu numărul de telefon pe care complicele său, falsul împuternicit al titularului, i-o dăduse. Numărul de telefon era cel pe care Răzvan Pașc îl prezentate la bancă atunci când a dus procura notarială. Astfel a obținut un „user” și parolă pentru aplicațiile mobile. 

Cu factură falsă

Procurorii bihoreni mai precizează că făptașul a măsluit și o factură proformă emisă de o firmă, SC C. SRL, către defunct, factură în valoare de 1.249.000 de lei, pentru presupusa cumpărare a unui excavator hidraulic. Factura a fost prezentată de complice, Răzvan Pașc, în aprilie 2020, la agenția din Rogerius a Băncii Transilvania, „pentru a justifica scriptic transferul sumelor din contul defunctului P.I.”. 

„Prin modalitatea mai sus descrisă, inculpatul P.P.G. a reușit introducerea în circuitul licit a sumelor de bani obținute din săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos”, se mai arată în informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Procurorii amintesc că Petru Pușcaș a fost reținut în 1 iulie 2021 și apoi plasat sub control judiciar până pe 30 august 2021. 

Complicele a recunoscut

„Prin ordonanţa din 05.07.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile, până la concurenţa valorii prejudiciului de 1.373.300 lei, aflate în proprietatea inculpatului P.P.G., fiind identificate bunuri imobile care acoperă valoarea prejudiciului”, se mai precizează în comunicat.

Procurorii transmit și că Răzvan Pașc, complicele lui Pușcaș, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!