Începute în august 2020, lucrările comandate de Consiliul Județean Bihor pentru construirea pe strada Ceyrat din Oradea a unui campus școlar rezervat elevilor din învățământul special au ajuns la trei sferturi din volumul proiectat.

Potrivit unei informări a administrației județene, în prezent se lucrează la montarea tâmplăriei interioare, la pardoselile interioare, mobilarea grupurilor sanitare la șase din cele opt corpuri de clădire și la finisarea exterioară și interioară a două corpuri vechi care au fost restaurate.

Cele 8 clădiri vor deservi diverse activități. De exemplu, o clădire alocată învățământului preșcolar și primar, cu parter și două etaje, va găzdui 23 săli de clasă, cabinete psihopedagogie, săli multifuncționale (suprafața utilă: 2.418 mp); o alta, alocată învățământului gimnazial și unei biblioteci, cu parter și trei etaje, va avea 18 săli de clasă, cabinete psihopedagogie/kinetoterapie și biblioteca (suprafața utilă: 1.688 mp).

O a treia clădire, cu suprafață utilă de 4.791 mp desfășurată pe un demisol, parter și patru etaje, va deservi ca internat cu 53 camere (140 locuri), având și depozite și zone multifuncționale/ jocuri.

Clădirea a patra, cu parter și un etaj însumând 1.476 mp de suprafață utilă, va adăposti cabinete medicale, 9 săli de clasă, o sală de kinetoterapie. O alta, cu subsol și parter întinse pe 976 mp, va folosi drept cantină (sală de mese), cu spații pentru depozitarea și prepararea hranei.

O a șasea clădire este de fapt un bazin acoperit pentru hidroterapie (suprafața utilă 656 mp), iar elevii vor avea, de asemenea, o clădire cu parter și etaj pentru ateliere de practică, sală pentru evenimente și săli multifuncționale (pe 1.797 mp), iar uiltima adăpostește o sală de sport cu vestiare și depozite pentru echipamentele sportive (suprafața utilă 1.578 mp).

Valoarea proiectului lansat în 2018 de fosta conducere a CJ Bihor, dar urnit abia de cea actuală, a fost inițial de 71,242 milioane lei, însă din cauza tergiversărilor și scumpirii continue a materialelor de construcție și carburanților a ajuns la 91,505 milioane de lei (peste 18 milioane de euro).

La finele anului trecut, într-o vizită pe șantier, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, afirma că stadiul lucrărilor era mult în devans, asocierea de firme care execută proiectul (Drum Asfalt, Trameco, Vega `93 și Struktoplan) putând încheia lucrările înaintea termenului de finalizare, stabilit prin contract la finele lunii august a anului viitor, însă administrația județeană nu dispune de toți banii necesari în condițiile în care proiectul a fost lansat pe finanțare proprie, din bugetul județului, nu pe fonduri UE.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!