Centura Sânmartin, care leagă totodată comuna de Oradea, este aproape gata și urmează să fie deschisă traficului în această lună.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a precizat că se montează ultimele balustrade, iar apoi lucrarea este gata. Șoseaua, spune el, va descongestiona tranzitul prin Sânmartin.
Conexiune cu stațiunile
Potrivit unei informări trimise miercuri de reprezentanții CJ Bihor, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 95%.
„Centura Sânmartin se va deschide circulației în cel mult două săptămâni. În această săptămână am avut auditul de siguranță rutieră. S-a recomandat să montăm pe încă 3 km balustrade metalice de protecție laterale, din cauza înălțimii mari a carosabilului față de șanțuri, în vederea diminuării riscurilor de accidente. De săptămâna viitoare va începe montarea acestora. Marcajele și semnalizarea sunt realizate”, a explicat, potrivit documentului, Ilie Bolojan.
Până acum au fost instalate parapetele de protecție, sistemul de iluminat, panourile fonoabsorbante, consolele și au fost făcute marcajele rutiere.
Alături de această informare, CJ Bihor a transmis și o serie de imagini aeriene cu noua șosea, inscripționate cu punctele și conexiunile importante ale traseului.
Drumul de legătură între Oradea și Sânmartin are o lungime de 5,75 km, la care se adaugă bretelele de legătură cu DN76 și localitatea Haieu, de 2,27 km.
Traseul pornește de pe strada Iancu de Hunedoara, din Oradea, și continuă de-a lungul Pârâului Peța, spre Băile 1 Mai. Ocolește Băile Felix și revine în DN 76 la ieșirea din stațiune spre Beiuș, înainte de a vira spre localitatea Cordău.
Investiție de 177 de milioane de lei
„Deschiderea circulației în luna mai va descongestiona tranzitul prin Sânmartin. Atât cei care circulă pe relația Beiuș - Deva, pe centura Oradea, dar și cei care locuiesc în comuna Sânmartin, vor avea de câștigat: timp, circulație mai sigură și mai puțină poluare”, a adăugat președintele CJ Bihor.
Noua șosea de legătură a fost construită de o asociere condusă de Construcții Erbașu SA și formată din Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Procons Group.
Valoarea totală a investiției este de 177.238.798 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și prin Programul Transport 2021 - 2027.
Investiția s-a realizat printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.