Roma antică prinde viaţă printr-o reconstrucţie 3D ce oferă oamenilor şansa de a se "plimba" pe străzile Cetăţii Eterne. O aplicaţie dezvoltată de o companie de tehnologie educaţională permite privitorilor să exploreze oraşul aşa cum arăta în perioada sa de glorie, iar printre obiective se numără inclusiv Colosseumul, Arcul lui Constantin şi Colosul lui Nero.

Sub numele "Rome Reborn: Flight over Ancient Rome", aplicaţia a fost dezvoltată de experţi în tehnologie şi oameni de ştiinţă. 

Turul virtual ce durează aproape două ore, prezentat de Flyover Zone, un site specializat în turism virtual, oferă o incursiune în istoria Romei antice la apogeul său, când avea o populaţie de un milion de locuitori, făcându-l unul dintre cele mai populate oraşe din Europa.

Vizitatorii au parte de 61 de opriri, iar printre obiectivele ce pot fi văzute se numără Colosseumul, Panteonul, Mausoleul lui Augustus, Bazilica lui Maxentius, palatele imperiale şi templele sau monumentele de pe Dealul Capitolin.

"Vă oferim un tur aerian unic al întregului oraş al Romei antice, aşa cum a apărut în secolul al patrulea al erei noastre. Acesta a fost momentul în care oraşul a atins apogeul în ceea ce priveşte populaţia şi numărul de clădiri şi monumente", este descris turul Romei antice pe site-ul Flyover Zone.

Ideea unui astfel de proiect ambiţios a pornit de la profesorul Bernard Frischer, arheolog digital la Luddy School of Informatics, Computing and Engineering de la Indiana University Bloomington. Frischer a venit iniţial cu ideea în 1974, scrie Digi24.ro, citând Live Science.

Procesul de reconstrucţie a necesitat decenii de muncă colaborativă cu o echipă de arheologi, istorici şi ingineri. 

Profesorul Frischer şi-a propus să creeze o replică fidelă a Romei antice, iar pentru asta a consultat diverse texte istorice şi a lucrat cu ingineri pentru a scana un model fizic existent al Romei antice, care a servit drept bază pentru reproducerea digitală. 

El a descris eforturile sale ca fiind "obositoare", dar a subliniat că proiectul a fost pe deplin meritat şi a adăugat că: "Vreau ca oamenii să vadă frumuseţea, grandoarea şi inovaţia Romei antice. Era peste celelalte oraşe în acea perioadă."

Versiunea iniţială a Rome Reborn a fost lansată în 2007, urmată de două actualizări ulterioare în 2008 şi 2018. Această reconstrucţie 3D oferă astfel o oportunitate fascinantă de a călători virtual în timp şi de a descoperi splendoarea unei perioade istorice remarcabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!