Constructorii au finalizat reabilitarea faţadelor din curtea Palatului Episcopal Greco-Catolic din centrul Oradiei, anunţă primarul Ilie Bolojan. Clădire emblematică a oraşului, palatul a ars într-un incendiu devastator pe 25 august 2018. 

"În urmă cu doi ani, în august 2018, palatul Episcopiei Greco-catolice din Oradea era distrus de un incendiu. Am decis atunci să ne implicăm în refacerea acestei clădiri emblematice pentru oraşul nostru", a scris primarul Oradiei, pe Facebook. 

El a amintit că, în 2019, constructorii au lucrat refacerea acoperişului, care a ars în întregime, în timp ce în 2020 au început lucrările la faţadele monumentului. 

"Reabilitarea faţadei din curtea interioară este finalizată. Faţada exterioară laterală, dinspre strada Episcop Mihai Pavel este gata în proporţie de 80%. Se mai lucrează la faţada principală dinspre Piaţa Unirii", a anunţat edilul. 

Potrivit acestuia, la finalul lunii iunie vor ajunge la Oradea geamurile care apoi vor fi montate pe parcursul lunii iulie. "În luna august, toate lucrările exterioare vor fi gata. În 25 august, la doi ani de la cumplitul incendiu, palatul va avea strălucirea de odinioară, inclusiv iluminatul arhitectural", precizează Bolojan. 

Lucrările de refacere în interiorul Palatului Episcopal vor începe în 2021, potrivit edilului. "Urmărim să asigurăm finanţarea din fonduri europene, clădirea fiind monument istoric. În doi ani estimez că lucrările ar putea fi gata. Clădirea va deveni un centru cultural", încheie primarul Oradiei. 

Așa cum BIHOREANUL arătat, Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori în cazul incendiului. Membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii sunt cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului. 

(foto: Ovi D. Pop)