Obligaţie introdusă, din acest an, prin Legea compostului (181/2020), colectarea separată a biodeşeurilor este la îndemâna oricărui orădean.

Primăria şi RER Vest au asigurat infrastructura necesară pentru toţi locuitorii oraşului, care acum trebuie doar să deprindă un obicei pe cât de simplu, pe atât de util pentru urbe şi pentru mediul înconjurător: să arunce în pubela maro toate cojile şi resturile alimentare.

Fără saci de plastic!

Colectarea separată a deşeurilor înseamnă că orădenii, indiferent că locuiesc la case sau la bloc, trebuie să arunce mizeriile pe categorii. Deşeurile de ambalaje (PET-uri, hârtii, cartoane, doze de metal, cutii de iaurt şi lapte, pungi, folii, etc.) trebuie colectate în sacii sau containerele de culoare galbenă. 

Pentru biodeşeuri, adică resturile alimentare sau vegetale (coji de fructe şi legume, de ouă, de pâine, zaţ de cafea, oase, frunze, iarbă, etc.), orădenii au la dispoziţie pubelele maro, unde fie le aruncă de-a valma, fie în saci biodegradabili. În pubelele maro nu trebuie să ajungă saci de plastic, deoarece aceştia vor compromite compostul care se produce prin tocarea şi maturarea resturilor vegetale şi alimentare.

Deşeurile care nici nu se descompun, nici nu pot fi reciclate - cum sunt scutecele, mucurile de ţigară, conţinutul sacului de aspirator - compun fracţia reziduală şi se aruncă în pubelele sau containerele de culoare neagră. 

Pe banii noştri

Biodeşeurile se colectează în aceeaşi zi cu resturile reziduale. Dacă au umplut ambele recipiente, orădenii care stau la case trebuie să le scoată pe amândouă la limita proprietăţii marţi sau joi (în funcţie de ziua colectării pe strada lor), dar să se aştepte să nu fie golite simultan, ci pe rând, de utilaje diferite.

RER Vest îi îndeamnă pe toţi locuitorii oraşului să respecte noile reguli şi să arunce biodeşeurile în pubelele de culoare maro, distribuite gratuit. Colectarea separată este importantă pentru bugetul oraşului, deoarece aceste deşeuri sunt valorificate, fiind transformate în compost, şi nu mai ajung abandonate la groapa de gunoi.

Aşa cum se ştie, Oradea are un obiectiv anual de reducere a cantităţilor de deşeuri depuse la haldă, iar dacă nu atinge aceste ţinte, plăteşte amenzi. Fireşte, tot din banii orădenilor...