Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat.

O lecţie simplă, dar atât de importantă...

Reciclabile vs. biodeşeuri

Pentru orădeni, colectarea separată înseamnă aruncarea mizeriilor în trei fracţi: reciclabilă (sacul sau containerele de culoare galbenă), biodegradabilă (pubela maro) şi reziduală (pubela neagră).

Reciclabilele sunt deşeuri de ambalaje (recipiente de plastic pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii, spray-uri goale, cutii metalice, de lapte sau iaurt, doze de aluminiu, farfurii şi pahare de unică folosinţă, capace de metal de la borcane, mape de plastic, cutii de carton, pungi de hârtie, maculatură), în timp ce fracţia biodegradabilă înseamnă resturi care se descompun (pâine, cereale, resturi de cafea şi ceai, coji de ouă şi de nucă, resturi vegetale din curte, resturi de carne, produse lactate, şerveţele folosite).

Atenţie, însă: biodeşeurile nu trebuie aruncate în saci de plastic şi nu trebuie amestecate cu alte gunoaie, un fenomen care se resimte din plin în Oradea! Adesea, printre ele, muncitorii din salubritate găsesc papuci, furtunuri, haine...

Unde ajung?

Pe lângă acestea, tot separat trebuie colectate sticlele şi borcanele, după ce în prealabil au fost golite şi curăţate. Locul lor este în pubelele verzi de lângă blocuri sau la platformele pentru colectare separată din oraş.

Toate celelalte deşeuri intră în categoria reziduală: scutece, tampoane, resturi vegetale tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan spartă, geamuri sparte, păr şi blană, excremente ale animalelor de companie. Acestea nu pot fi refolosite şi ajung pe halda de deşeuri din cartierul Episcopia.

În timp ce deşeurile de ambalaje sunt valorificate prin reciclare, cele biodegradabile sunt tratate pentru a deveni compost, un îngrăşământ natural. Cum nimeni nu vrea să se trezească cu resturi de plastic în ghivecele de flori sau în grădină, e clar de ce mizeriile n-ar trebui amestecate...