O grupare infracţională care s-a înfiinţat anul trecut în Hunedoara a procurat de la o reţea din Italia şi pus pe piaţa din România bancnote false de 50 de euro, care au ajuns inclusiv la "vânzători de bună-credinţă" din Oradea şi Marghita.

Membrii grupării cumpărau cu banii falşi tot felul de produse electronice, în special telefoane mobile.

Joi, procurorii DIICOT Timişoara şi ofiţerii BCCO au descins în 12 perchiziţii domiciliare în acest dosar pe raza judeţului Hunedoara, "vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate străine în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată". 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reţinut că, în cursul anului 2019, "pe raza judeţului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil". 

Şmecherii sunt din Petroşani, dar au acţionat în mai multe zone ale ţării. 

"Astfel, în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităţilor Timişoara, Arad, Oradea, Marghita, Oţelu Roşu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Haţeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi", arată procurorii DIICOT.

Activitatea infracţională era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului, care şi procura banii falşi, căci avea conexiuni cu o grupare de falsificatori din Italia. "Pe palierul de execuţie îşi desfăşurau activitatea 3 persoane cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziţii on-line, cu anunţuri de vânzare a diferitelor bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate", arată procurorii.

La sediul DIICOT Timişoara vor fi duse 10 persoane pentru audieri.