La o lună după deschiderea lor, la jumătatea lunii februarie, șantierele pentru cele trei noi drumuri județene care vor lega de Oradea comunele Oșorhei, Sântandrei și Nojorid au progresat semnificativ, potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor.

Conform acesteia, pentru centura Oșorhei, denumită DJ 767J, pentru realizarea unui pod peste Râul Tășad, au fost executați 6 piloți, pe malul stâng, dintr-un total de 24 prevăzuți în întregul proiect, iar în prezent se fac aceleași lucrări pe malul drept. De asemenea, între kilometrul 5+000 și 5+800 se decopertează terenul vegetal și se așterne piatră brută.

În ce privește reabilitatea drumului dintre Oșorhei și Copăcel, DJ 767E, prevăzută și ea în proiect, se lucrează la un pod provizoriu pentru devierea traficului de la km 8+140 peste Valea Saranului.

Pe traseele centurilor Nojorid și Sântandrei se decopertează terenul vegetal și se așterne piatră brută.

În Sântandrei se amenajează un pod provizoriu pentru devierea traficului peste Pârâul Peța, la km 4+588, la ieșirea din satul reședință de comună către satul Palota, și, de asemenea, se fac lucrări pentru relocarea rețelelor de utilități existente.

Lucrările pentru cele trei drumuri județene din Zona Metropolitană Oradea prevăd construirea, în total, a aproape 30 kilometri de drum nou, precum și reabilitarea unui tronson din DJ 767E între Copăcel și Oșorhei.

Ele au fost împărțite în două loturi, din primul făcând parte construirea DJ 767J Oșorhei – Oradea (5,8 km) și reabilitarea DJ 767E Copăcel – Oșorhei (12,7 km), iar din al doilea construirea noilor drumuri de legătură între Sântandrei – Oradea (5 km) și Nojorid – Oradea (4 km).  

Valoarea totală a lucrărilor este de 192 milioane lei, din care pentru primul lot 108,275 milioane lei (fără TVA), iar pentru al doilea 84,394 milioane lei (fără TVA).

Conform contractului semnat pe 2 februarie anul acesta între CJ Bihor și Porr Construct, care a câștigat licitația organizată de administrația județeană, termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la începerea lucrărilor. Sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!