Utilizarea măştilor textile va fi interzisă în noul an şcolar, toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, precum şi studenţii urmând să poarte numai măşti de uz medical, a anunţat marţi Ministrul Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, citată de Hotnews.ro. Cât despre cum se vor ţine orele, atât Ioana Mihăilă, cât şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au spus că acestea vor avea loc în şcoli, şi nu de la distanţă.

"Se va opta pentru participarea zilnică cu prezenţă fizică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea normelor de protecţie, până când incidenţa se menţine sub 6 la mia de locuitori", a spus Ioana Mihăilă, în cadrul unei videoconferinţe cu premierul Florin Cîţu şi prefecţii. 

Ea a prezentat principalele modificări care vor fi în noul an şcolar în condiţii de pandemie şi cele două scenarii analizate de autorităţi pentru situaţia în care rata de infectare într-o localitate trece de 6 la mie: trecerea complet în online a tuturor elevilor sau trecerea în online doar a celor nevaccinaţi şi netrecuţi prin boală, cu posibilitatea ca cei vaccinaţi să vină în continuare fizic la şcoală.

Despre mijloacele de protecţie, Ioana Mihăilă a spus că masca va fi obligatorie în spaţiile închise, nu şi în cele deschise, "cu excepţia ceremoniei de deschidere a noului an şcolar, pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerări de persoane şi că nu se va putea menţine corespunzător distanţarea fizică"

Activitatea sportivă se poate desfăşura preferabil în spaţii exterioare, iar dacă condiţiile meteo nu permit se poate desfăşura în interior, până la incidenţa de 2 la mie fără masca de protecţie, a mai precizat ministrul Sănătăţii. 

Ioana Mihăilă a subliniat, însă, şi o nouă regulă: "Suplimentar faţă de ce a fost prevăzut în anul anterior, măştile utilizate de către elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, precum şi la nivelul universităţilor şi facultăţilor, trebuie să fie măşti de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măştilor textile". Ministrul Sănătăţii a spus, în context, că în ultima perioadă au fost descoperite multe cazuri de copii infectaţi cu Covid-19. 

În aceeaşi conferinţă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că s-a "agreat cu certitudine" ca şcolile să rămână deschise până la incidenţa ratei de infectare de 6 la mia de locuitori. "Deschiderea şcolii va fi în 13 septembrie, cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără niciun fel de diferenţiere de clasă sau de alţi parametri", a spus ministrul Educaţiei. 

În videoconferinţă, premierul Florin Cîţu a ţinut să sublinieze că încă nu s-a luat o decizie cu privire la situaţia în şcoli de după atingerea ratei de 6 la mia de locuitori. "Acum toată lumea se va concentra pe ce se întâmplă după 6 la mie. Aş vrea să fie clar, din punctul nostru de vedere, că încă lucrăm la mai multe scenarii. Au fost prezentate de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Educaţiei. Repet, şi după 6 la mie, pe mine mă interesează să găsim soluţii ca şcoala să continue în prezenţă fizică acolo unde se poate, cu aceste scenarii pornim, dar luăm în calcul şi toate riscurile care sunt", a spus prim ministrul. 

Vezi mai jos videoconferinţa cu prefecţii şi declaraţiile miniştrilor!